Introduktion till WordPress
Om du någonsin funderat på att göra en egen hemsida/webbplats har du säkert stött på Wordpress. Gratis, jättebra och lätt att lära sig, får man ofta höra. Men när man börjar söka på det känns det ändå svårt och rörigt. Vi försöker reda ut begreppen!
Det här är det som jag tyckte var svårt att förstå: Det finns två slags WordPress.
Man kan kalla dem WordPress.com och WordPress.org och de finns på motsvarande adresser.
WordPress.com
WordPress.com är ett gratis bloggverktyg ungefär som Blogger. Man skapar ett konto, väljer ett utseende och kan börja blogga direkt. Det kostar inget och man behöver inte kunna något särskilt. Med lite vanlig internetvana går det lätt att komma igång med sin WordPress-blogg.
WordPress.org
WordPress.org däremot är ett verktyg för att skapa en webbplats, för till exempel ett företag eller en organisation. Ofta ingår det en blogg som ett element på sådana webbplatser, men huvudinnehållet kan vara produkter av olika slag, bildgalleri, statiska informationssidor, eller till och med en möjlighet att handla online.
Det är en fördel om du har lite förkunskaper innan du skapar en sån här sida. Om du kan HTML och CSS hjälpligt och har använt ett FTP-program tidigare kommer det vara lättare att förstå vad du har för möjligheter.
Webbhotell
För att kunna skapa en sådan sida behöver du också ett webbhotell först. Ett webbhotell är en tjänst man köper för att få utrymme på webben. Som privatperson eller småföretagare kostar det sällan mer än 100 kronor i månaden. Samtidigt passar man på att köpa ett domännamn (Ca 100 kronor om året). Det innebär att du kan få nästan vilken webbadress du vill som inte är upptagen.
(Bloggen du läser på nu är en WordPress.org-blogg och vi har alltså köpt domännamnet Stadsbiblioteket.nu.)
Installera WordPress
Om du har köpt plats på ett webbhotell har du fått en inloggning hos dem. Med hjälp av de uppgifterna och ett ftp-program kan du ladda upp grundpaketet med wordpress-filer som du laddar ner gratis från wordpress.org. Men det fiffiga här är att många webbhotell vet att det är precis det man tänker göra och erbjuder en lösning som innebär att du bara kan klicka på en knapp så att WordPress installeras. Sen får du inloggningsuppgifterna till ditt WordPress-konto och kan börja redigera innehållet. Då slipper du använda FTP helt, om du inte ska in och göra avancerade ändringar senare.
Från början får du ett utseende som är väldigt likt en blogg på WordPress.com. Vänta gärna med att ändra den för mycket utan undersök de olika valen i vänstermenyn först. Du kan ändra på färger, skriva inlägg, publicera bilder och lägga upp informationssidor.
Teman
När du börjar förstå mer kan du experimentera med olika teman/utseenden. Det går att söka teman direkt från ditt WordPress-verktyg och installera dem. Du kan även googla på teman som passar din webbplats. Googla på engelska då, på det sättet får du bättre träffar. Om du till exempel vill ha en webbplats där du säljer smycken du tillverkar själv kan du googla på |wordpress theme jewellery|. Många teman är helt gratis, andra kan kosta uppåt 100 dollar.
Plugins och widgets
Det finns också plugins att ladda hem gratis direkt i WordPress-verktyget. Med hjälp av lämpliga plugins kan du till exempel spärra spam-kommentarer, ändra sättet dina bilder presenteras på, eller lägga till avancerad funktionalitet som varukorgar. Widgets är små tillägg som du kan lägga till (ofta i högermarginalen eller längst ner på din sida). Rutorna på den här sidan där man kan se vad som händer i våra andra sociala medier är typiska widgets.
Lär dig på egen hand
Men det är såklart omöjligt att sammanfatta WordPress.org på några hundra ord här.
WordPressystemet har bra introduktionsfilmer på svenska.
Om du vill prova WordPress utan att köpa ett webbhotell först kan du prova Instant WordPress. Det är en liten lokal variant av WordPress som du kan köra på din egen dator, du behöver alltså inte ens ha Internetuppkoppling. Nackdelen är att det inte går så smidigt att förvandla det du gör i Instant WordPress till en live sida, utan man får se det mer som en övning.
Dessutom finns det mängder av bra filmer på Youtube som ger en introduktion till WordPress. Och om man kör fast på ett plugin eller ett tema kan man ofta hitta en liten film om just det också.