Appar & Internet, Skönlitteratur

Intresserad av litteratur?

Publicerat 27 oktober 2015 | Av |

Med våra digitala litterära resurser kan du hitta nya vägar in i litteraturen. Att få översikt över litterära genrer, tidespoker eller prisvinnande författare gör du med ett par knapptryckningar på datorn eller i en app på din surfplatta.

Alex är vårt digitala författarlexikon som innehåller presentationer av tusentals skönlitterära författare från hela världen. Här hittar du information om författarnas liv, sätt att skriva samt texter ur deras mest kända böcker. Det är lätt att hitta en författare genom att söka på efternamn eller bläddra fram den du söker i en A-Ö lista. Det finns nästan 5500 biografier över författare.

Andra användbara verktyg är att slå upp författare och böcker utifrån genrer och epoker i historien. På så sätt kan man slå upp renässansens författare. Du kan också välja att se författare som tillhör ett visst land eller en region, och är man intresserad av vilka som vunnit ett visst litterärt pris kan man även slå upp detta. Att slå upp vilka som vunnit Edgar Allan Poe Award kan ju vara ett sätt att upptäcka nya deckarförfattare. Du hittar också listor på filmade böcker, quiz där du kan testa dina litterära egenskaper samt boktips som är tematiskt ordnade.

Alex är tillgänglig på biblioteket och hemifrån samt som app (ladda ner i App store eller via Google play), du loggar in med ditt bibliotekskort och pinkod.

Andra digitala verktyg med litterär inriktning är Literature Resource Center – En databas med information om författare och litteratur från hela världen och inom olika genrer som historia, vetenskap, ekonomi, religion och filosofi. NoveList är också en litteraturdatabas där du kan hitta boktips via listor, information om författare, litterära priser och om skönlitteratur med sammanfattningar och recensioner. Båda är tillgänglig på biblioteket och hemifrån, du loggar in med ditt bibliotekskort och pinkod. Se mer om våra digitala resurser på vår youtube-kanal.

Missa inte att vi har läxhjälp för gymnasiet och SFI Tisdagar & Torsdagar start 1/9 Plan 2 kl 16.30–19, där kan du dessutom på tisdagar få hjälp med att upptäcka Stadsbibliotekets databaser och få hjälp med att söka efter information till dina skoluppgifter av bibliotekarier.

Kommentarer inaktiverade.