Appar & Internet
Instagrambilder. Foto: Elin Nord.

Instagrambilder. Foto: Elin Nord.

Instagram

Publicerat 19 november 2012 | Av |

För några veckor sen startade vi vårt eget Instagramkonto ”Stadsbiblioteket”. Och för inte så länge sen köpte Facebook Instagram för en miljard dollar. Två stora nyheter.

Om du inte börjat använda Instagram än eller är osäker på vad det är kommer en liten introduktion här.

Instagram är en app och man behöver en smartphone för att använda tjänsten. Det fungerar för Android och Iphone och kostar ingenting.

Man använder appen för att förvandla sina mobilfoton till snygga fyrkantiga retrobilder med olika dekorativa ramar och sen kan man ladda upp dem i olika sociala nätverk. Mobilbilder kan annars vara lite tråkiga med brus och dålig färgåtergivning. Lägger man på olika filter som förvränger färg och kontrast så att bilderna ser ”gamla” ut, så spelar inte den där ursprungliga imperfektionen någon roll och man ser motivet bättre. Så långt påminner Instagram om ett hundratal andra appar som piffar upp ens mobilbilder genom att göra dem ”sämre”.

Men Instagram är ett socialt nätverk i sig också. Precis som på Twitter kan man välja att följa vänner, idoler, företag och personer som skriver/fotograferar sånt som är intressant. Man kan dokumentera sitt liv i Instagramfoton och använda bildtexterna som statusuppdateringar. Man kan också lägga till taggar till sina foton precis som på Twitter så att de blir sökbara. När man fyller i bildtexten till bilden man laddar upp kan man då till exempel skriva ”Idag har jag varit vid denna sjön #summer #sweden #bluesky #nofilter”.

Man skulle alltså kunna använda Instagram i stället för Facebook och/eller Twitter om man känner många andra som finns på Instagram (och chansen är stor att man gör det, Instagram växer hela tiden). Men man kan också ha ett Instagramkonto som man i första hand använder för att smidigt publicera bilder på Facebook och Twitter i en snyggare form.

Nu har Stadsbiblioteket ett eget konto du kan välja att följa. Där ska vi visa bilder från våra bibliotek, från arrangemang, på er som kommer till oss och mycket mer! Sök efter oss. Vi heter Stadsbiblioteket. Såklart.

(Om du inte har en smartphone kan du se våra bilder online: statigr.am/stadsbiblioteket)

Ett svar till “Instagram”