Läs <3 högt

Högläsningspåse 9

Publicerat 1 mars 2017 | Av |

På biblioteken kan du låna bokpåsar med böcker som är fantastiska att läsa högt för barn 3–6 år. Det finns nio stycken olika bokpåsar med fem böcker i varje. Här kan du läsa mer om de fem böcker som finns i bokpåse nummer nio. Låna hela påsen – snabbt och lätt.

Här kan du se om påsen är inne på ditt bibliotek eller beställa den. Här nedanför kan du läsa om böckerna som ingår.

Knytis vid fikonträdet

Jordsvinet Takadu och piggsvinet Noko är gamla vänner. Därför vill Takadu ställa till med ett överraskningskalas för Noko. Men Glupska Hyenan får inte komma, för det vet man väl hur det blir när han dyker upp. Fast hyenan ser allt hur Takadu går omkring och delar ut inbjudningskort. Fick han något – nej!

Takadu går till stora fikonträdet och fyller sin korg inför festen. Nu måste han gå tillbaka genom mörka vilda skogen och vem tassar efter om inte hyenan. Takadu blir så trött av allt kånkande och vänner som behöver hjälp på vägen att han lägger sig att sova under ett träd. Då gör Glupska Hyenan skäl för sitt namn! Medan Takadu slumrar mumsar han i sig alla fikonen och lämnar korgen tom. Ett enda lämnar han kvar för att retas.

Tja, vad gör man nu? Takado komponerar en liten visa åt Noko i stället. Och alla de andra vännerna som var bjudna ordnar knytis. Så marsch iväg till fikonträdet för picknick i det gröna. Hyenan ligger och kikar bakom en sten och känner sig utanför. Men Noko vill att alla skall vara glada på hans kalas.

Varför kommer du inte fram och är med oss? ropar han. Och så blir hyenan den som får alla att skratta, med sina roliga jongleringskonster.

Författaren och illustratören Fiona Moodie är uppvuxen på en äppelfarm utanför Kapstaden. Det märks att hon kan det afrikanska landskapet och alla djuren!

Nokos överraskningskalas av Fiona Moodie 

En rysarbok för de minsta

Ruggiga ugglan är ingen vanlig uggla. Full av list och konster är han, och med en något uppblåst självuppfattning. Men är han verkligen så ruggig som han tror? För att närma sig de tilltänkta villebråden kamouflerar han sig till än det ena, än det andra. Fast något går fel varje gång, offren genomskådar hans försök och sätter sig i säkerhet. Skall han någonsin lyckas? Men se där, en pizza står och ångar nyss uttagen ur ugnen. Tricket att förvandla sig till servitör gav äntligen utdelning. Nu kan alla små djur sova lugnt i natten!

Illustrationerna är kraftfulla, med starka färger. En rysarbok för de minsta, men hög bladvändarfaktor.

Ruggiga ugglan, maskeringens mästare av Sean Taylor och Jean Jullien 

Rörande om vänskap

Att man möts och blir bästa vänner kan gå till på det märkligaste vis. Som när haren en vinterdag träffar på en igelkott som inte visar några tecken till liv. Så det blir till att ordna begravning, tänker haren och gör sitt bästa för att allt skall gå så värdigt till som möjligt. Men bäst som han sjunger sången om ”det glittrande livet och den mäktiga döden” vaknar igelkotten till liv. Man kan ju inte veta allt här i världen, som till exempel att igelkottar brukar gå i ide.

Dagen då de möttes och hur det gick till är igelkottens absoluta favorithistoria. Haren måste berätta den om och om igen. Medan han gör det vill igelkotten lägga till och dramatisera för att göra storyn ännu bättre. Han vill verkligen understryka vilken viktig person han är i harens liv. Samt befästa deras enastående vänskap.

Men nu är det dags att gå i ide igen. Det tar tid för igelkotten att bli nattad! Hur skall haren klara sig utan honom, undrar han och vad gör han på vintern medan han sover? Haren måste förklara. Det finns hur mycket som helst att ordna med, som han inte hinner när han är med igelkotten hela tiden. Och äntligen somnar igelkotten. Men tar haren itu med allt som han skulle, nu när han har så mycket tid för sig själv? Nej! Jag måste säga att bilden av den snötäckta lövhögen där igelkotten slumrar och den vaktande haren med snö på hjässan gjorde mej något tårögd. Sådan är den sanna vänskapen!

Vad gör du medan jag sover? av Mats Wänblad och Per Gustavsson 

En annorlunda bok om att få ett litet syskon

Att få ett syskon och plötsligt vara störst omkullkastar allt. Men hur gick det egentligen till att den lilla varelsen fick fäste och beslöt sig för att bli en liten människa? Är det fru slump som är den stora kreatören och viljan bakom allt, eller tickar allting på av sig självt som ett urverk? Tänk att syskongrodden som syns på skärmen vet vad den vill bli; att den kommer att växa och forma ett litet barn. När så bebisen äntligen kommer blir allt annorlunda. Den nya fyller upp hela världen och fåglarna sjunger med nya röster. Men syskonet stjäl all uppmärksamhet och ingen kanske märker att man precis lärt sig cykla. Det får man helt enkelt stå ut med!

En annorlunda bok om att få ett litet syskon.

Ninna och syskongrodden av Matilda Ruta

Drömsk magi


Vad händer med gosedjuren om natten? Jo, då väcks deras sanna väsen till liv och en vissling utanför fönstret blir signalen till att äventyret kan börja. Den ulliga kaninens öga visar sig bak de fläktande gardinerna… vips är man inne i sagoskogen! Och den är full av hemligheter. Trappor vecklar ut sig i luften; en dörr uppe i himlen leder till nya världar. Plötsligt kryllar det av småkaniner! Barnet hoppar och skuttar, den stora kaninen bjuder på en åktur rakt in i vinden och solens strålar färgar allting rött. Då känns det lite snopet att plötsligt vakna, kaninen sa ju inte ens adjö. Men nya äventyr väntar, det är bara att somna om. Vems öga syns där utanför fönstret nu…

Det fina med boken är den gråtonade färgskalan, där skog och varelser tycks vara vävda av samma stoff. Det förstärker känslan av drömsk magi!

Skogens hemligheter av Jimmy Liao

Stadsbiblioteket Göteborgs projekt Läs ♥ högt är en del av Göteborgs Stads satsning Staden där vi läser för våra barn.