Läs <3 högt

Högläsningspåse 7

Publicerat 1 mars 2017 | Av |

På biblioteket kan du låna bokpåsar med böcker som är fantastiska att läsa högt för barn 3–6 år. Det finns nio stycken olika bokpåsar med fem böcker i varje. Här kan du läsa mer om böckerna som finns i bokpåse nummer sju. Låna hela påsen – snabbt och lätt.

Här kan du se om påsen är inne på ditt bibliotek eller beställa den. Här nedanför kan du läsa om böckerna som ingår.

Om orättvisa

Ibland får storskrot göra det som inte lillskrot får och ibland måste storskrot göra sånt som lillskrot slipper. Orättvist!

En bok om två syskon och hur det kan kännas när det inte är samma regler för alla. Charmigt och inkännande och dessutom roligt att barnen är adopterade, utan att det specifikt handlar om adoption.

Orättvist! av Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund

Om att skynda sig

Koko och Bosse har bråttom för de ska ha det mysigt vid havet. Oj vad man måste skynda för att kunna slappna av sen! Koko vill bygga ett stall till sin häst, titta på saker längs vägen och klättra färdigt på stenen men Bosse säger att de inte har tid. Ska de hinna med bussen?

Roligt och inkännande berättar Adbåge om en situation alla föräldrar känner igen. Dessutom finns en liten lärdom här för den som vill se den och det kan vara roligt att diskutera med ett barn om slutet är lyckligt eller olyckligt!

Koko och Bosse hinner inte av Lisen Adbåge

Om att inte vilja gå och lägga sig

Lydias mammor vill att hon ska gå och lägga sig. Men Lydia funderar mest på hur olika djur sover och tänker att hon också ska prova att sova på ett annorlunda sätt. Och så bäddar hon i badkaret! Men går det att sova där?

En annorlunda godnattsaga med originella illustrationer. Och skönt att föräldrarna kan vara samkönade utan att det behöver nämnas särskilt.

Sovdags för Lydia av Moa-Lina Croall och Klara Persson

Om att vara barn idag

Lina Ekdahl är mest känd som poet och boken är som en enda lång rytmisk prosadikt i stil med titeln. Inte en berättelse om ett specifikt barn, utan mer en berättelse om hur det är att vara barn. För här kryllar det med mängder av barn i olika åldrar, med olika bakgrunder och olika livsvillkor. Och runtomkring dem finns alla vuxna med alla deras budskap. Illustrationerna av Emma Hanquist är estetiska och känns väldigt moderna.

Sammantaget blir boken en ögonblicksbild av en barndom från 2016!

Vi smular vi härmar en gök av Lina Ekdahl och Emma Hanquist

Om livet och döden

På en innergård i stan står en stor kastanj som de stora säger har dött och ska fällas. Men det finns också en flicka som vill rädda det och flyttar in i trädets krona. Där hör hon berättelsen som kastanjen viskar och susar till henne.

Det här är en sagolikt vacker berättelse som påminner lite om Astrid Lindgrens mest sorgsna noveller. Bilderna är sagoaktiga och slutet bitterljuvt. Man kan dö, och leva vidare ändå.

Vakna min kastanj av Åsa Mendel-Hartvig och Ane Gustavsson 

Stadsbiblioteket Göteborgs projekt Läs ♥ högt är en del av Göteborgs Stads satsning Staden där vi läser för våra barn.