Läs <3 högt

Högläsningspåse 6

Publicerat 1 mars 2017 | Av |

På biblioteken kan du låna bokpåsar med böcker som är fantastiska att läsa högt för barn 3–6 år. Det finns nio stycken olika bokpåsar med fem böcker i varje. Här kan du läsa mer om de fem böcker som finns i bokpåse nummer sex. Låna hela påsen – snabbt och lätt.

Här kan du se om påsen är inne på ditt bibliotek eller beställa den. Här nedanför kan du läsa om böckerna som ingår.

En annorlunda resa

Ett tåg kommer lastat med monster! En cyklop, ett kostymklätt skelett, en jättebebis. Alla är de med på resan som så småningom leder fram till människocentralen.

Härliga bilder och rytmisk text som är rolig att läsa.

Spöktåget av Uchida Rintaro 

Om att vara utanför

En dag kommer det en stor storm och Milles hus blåser bort! Var ska hon nu bo? Hon beger sig på en lång vandring och får knacka på många dörrar utan att bli insläppt. ”Det går inte”, ”du ser inte ut som vi” och ”du får inte plats” får hon höra.

Den här berättelsen är uppbyggd som en saga. Mille har tre magiska föremål med underliga namn, hon knackar på tre dörrar. De som öppnar är fantasifulla monster av olika slag. Samtidigt är ämnet högaktuellt. Var ska den bo som inte längre har något hem? Kan monstren se vad Mille kan tillföra? Ska Mille knacka när hon aldrig blir insläppt, eller ska hon bara ta sig in utan att fråga?

Härligt sagoaktiga bilder förhöjer läsupplevelsen ytterligare!

Mille och den stora stormen av Lena Arro och Sara Gimbergsson

Om att känna sig liten och stor

Alfred är så liten. Och varje gång någon tittar på honom blir han lite mindre. På förskolan vill han helst bara gömma sig i en koja hela dagen och inte ens gå på toaletten. Men hur ska han klara sig på släktkalaset när alla fastrar och kusiner ska titta och prata? Och hur blir det när allting plötsligt vänder och han börjar växa sig för stor i stället? Så stor att han vågar säga att han hatar gult så en flicka i gul tröja börjar gråta? Och så han äter upp alla köttbullarna och växer ur sin egen säng?

Det här är humoristiskt och spännande på så många sätt. Lite mindre barn kan läsa boken som en bokstavlig saga, lite äldre barn kanske kan förstå känslan i ett självförtroende som ibland är litet som en mus och ibland hotar att ta över hela rummet.

Alla tittar på Alfred av Johan Unge & Maria Nilsson Thore 

Att fånga en fågel 

Haughtons illustrationer är helt egna. Stora fält av nattliga färger i blått och violett. Och texten är kort men noga uttänkt. En liten vill säga hej till en fågel. Tre stora står med en håv och säger Schh! Men kan man verkligen fånga en fågel genom att smyga på den? Vad händer om man i stället bjuder på lite brödsmulor?

På ytan en väldigt enkel bok, men i sin ordknapphet och avskalade estetik blir den som bilderbokens motsvarighet till en haiku.

Schh! Vi har en plan av Chris Haughton

Inuti paddan

Många har nog läst Anna-Clara Tidholms klassiska böcker, som till exempel Knacka på. Nu kommer en bok för den nya generationen om en pojke som stannar hemma och leker med iPaden när pappa är och handlar. Säkert en bekant situation för många barn idag. Men vad händer när skärmen plötsligt blir svart? Fantasin sätter fart och plötsligt är Tim inne i ett eget spel som myllrar av spännande figurer.

Det är både melankolisk och upplyftande läsning. Tim känns märkligt ensam där i soffan med sin katt och sin iPad. Samtidigt är Tims egen fantasi är så mycket mer fantastisk än något som finns i en maskin och det är härligt att se.

Vem kan räkna alla stjärnorna av Anna-Clara Tidholm 

Stadsbiblioteket Göteborgs projekt Läs ♥ högt är en del av Göteborgs Stads satsning Staden där vi läser för våra barn.