Musik

Hiphop-filmfestival med Notorious, Jay-Z och 80-tal!

Publicerat 14 april 2010 | Av |

Notorious B.I.G. är död – men lever! Göteborgs andra hiphop-filmfestival går av stapeln på Stadsbiblioteket den 24 – 25 april.

Notorious B.I.G. är död – men lever! Denna gamla klyscha verkar också leva vidare. Senast var det Faith Evans som talade om sin döde man, Notorious B.I.G., med Mats Nileskär i P3 Soul och om hur hon tänker på honom  varje dag och hur pappa går igen i sonen. Christopher Jr. Faith berättar också hur hon rent fysiskt kan känna Biggies  närvaro. Vi visar Notorious,  filmen om B.I.G:s liv där vi träffar dem alla: Tupac, Lil Kim, Puffy, Faith etc. Märkligt är att se Junior spela pappa mellan 8 och 13, han gör det väldigt bra!

Jay-Z annonserade att han skulle pensionera sig i början av 2000-talet. Alla trodde väl inte på detta men hans avskedskonsert från Madison Square Garden hör till det bästa inom filmade hiphopkonserter och med gäster som Foxy Brown, Beyoncé, Missy Elliott och Ghostface Killah.

Detta är vad som händer på söndagen under hiphop-festivalen. På lördagen blir det mest 80-tal med Krush Groove och Break Dance – the Movie. Till skillnad mot Notorious-filmen så talar dessa filmer om  en lyckligare och mindre hård hiphopkultur och av en mer etniskt blandad miljö. Storyn är väl kanske inte huvudsaken utan akterna, musiken och dansen!

På lördag kommer också Jakob Kimvall och, enligt min medarrangör Pontus Gustavsson, är det graffitins Mats Nileskär. Jakob, som är aktuell med boksläpp på Dokument förlag, ska givetvis tala om graffitin.

Så här skriver Jakob om sin föreläsning:
Eftersom det är en filmfestival tänkte jag ta avstamp i två musikvideos. Gnarls Barkleys ”Run” från 2008 som fick pris på MTV Music Awards för sin visuella gestaltning. Den var en slags remake på inledningen ”Graffiti Rock” som jag därför också tänkte visa. Sedan går jag in på tecknade och verkliga poses, med b-boys och graffare, och pekar på olika ikoniska kännetecken…

Min medarrangör, Pontus, är känd från Dagens skiva, Come clean radio och är helt allmänt känd som en ung, genialisk hiphopaktivist.

Lördag 24 april
Krush Groove (Michael Schultz, 1985, 97min)
Tid: 12.00-13.45

Jacob Kimvall – Hiphop och graffiti.
Tid: 14.00-14.45

Breakdance the Movie (Joel Silberg, 1984, 90min)
15.00-16.30

Söndag 25 april
Notorious (George Tillman Jr, 2009, 128min)
12.00-14.15

Jay-Z’s – Fade to Black (Patrick Paulson/Michael John Warren, 2004, 109min)
15.00-16.50

5 svar till “Hiphop-filmfestival med Notorious, Jay-Z och 80-tal!”

  1. det här eventet är ett skämt, det saknar trovärdighet då Pontus Gustavsson är helt orelevant för hiphop och ungdomar i överlag.

  2. Vem är du? Om du nu skall skriva skit kan du ju åtminstone stå för det.

    Ska jag ta dig på allvar när du använder ord som inte finns? Det heter irrelevant och inte orelevant. På vilket sätt skulle jag vara irrelevant för hiphop menar du?

    Det här är inget riktat ungdomsarrangemang.

  3. Om hiphop finns det så klart många åsikter men att Pontus kan sin sak är helt klart! Det visade sig bl.a. när han samtalade med Mats Nileskär här på biblioteket för några år sedan, få hade kunnat göra det bättre! Hur som helst – välkommen att se filmerna på lördag och söndag!