Barnböcker, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Castors punka". Alfabeta förlag.

Händig bäver jubilerar

Publicerat 2 september 2015 | Av |

Grattis Castor 20 år i år! Fira honom genom att låna barnböckerna om hur man snickrar, målar och bakar!

Bävern Castor är en populär barnboksfigur som skapades av författaren och illustratören Lars Klinting 1995. Klinting, (1948-2006) var från början utbildad möbelsnickare men det är för sina barnfaktaböcker som han främst har blivit känd. Castor är en av de oemotståndliga figurer som vuxit fram i den kreativa ateljén på Södermalm i Stockholm, där Klinting huserade under många år. Om Castor finns det sju böcker och genom att ta del av dem kan barn, och vuxna också för den delen, lära sig allehanda praktiska bestyr som att sy, odla och laga punka.

Trots att jag själv egentligen inte alls gillar gnagande smådjur tycker jag att Castor är en riktigt charmig liten figur – tryggt placerad i bilderbokens form som han är.

I en intervju har Klinting förklarat tillkomsten av Castor-böckerna:

– Jag ville göra en serie med böcker om sådana saker som folk gör. Många snickrar, målar och syr. Det var processen jag ville visa, hur allt går till, i tur och ordning – man funderar, planerar och utför. Jag tyckte det var viktigt att visa barn hur man gör på riktigt.

Förutom Castorböckerna har Klinting också skapat flera naturfaktaböcker för barn. Med Örjan, den höjdrädda örnen debuterade Klinting 1982. I den boken får vi följa hur en liten örnunge övervinner sin flygrädsla.

Låna Lars Klintings fina barnböcker på Stadsbiblioteket!

Och glöm inte att fira Castor och flera andra jubilerande bilderboksfigurer på Stadsbiblioteket under vecka 46!

Kommentarer inaktiverade.