Appar & Internet

Google+ = ett nytt Facebook?

Publicerat 29 juli 2011 | Av |

Precis när alla man känner skaffat Facebook och man börjat förstå det mesta om säkerhetsinställningar och statusuppdateringar så kommer det något nytt: Google har lanserat ett nytt socialt nätverk som heter google+ .

Google+ är väldigt likt Facebook och Googles förhoppning är såklart att alla Facebookanvändarna kommer att migrera.

Google har ju redan en hel del tjänster förutom själva sökmotorn. Om du har ett google-konto (som du registrerar gratis) kan du använda Gmail som är en webbaserad mail, du kan spara sina bilder i album på Picasaweb, du kan blogga med Blogger, skriva och spara dina dokument i Google documents, använda Googles kalender, och så vidare.

Det finns ju många fördelar med att ha allt på samma ställe och att bara komma ihåg ett användarnamn och lösenord. Dessutom brukar Googles olika tjänster vara avskalade och lätta att använda, precis som deras sökmotor.

Men hur mycket makt vill man ge till Google? Genom att samla alla sina foton, dokument, mail och kalenderuppgifter hos dem får de total insyn i ens liv och kan rikta reklam hur specifikt som helst. Det är inte så trevligt om man till exempel skriver ett mail om en familjemedlems allvarliga sjukdom och sedan plötsligt får reklam för privata sjukhus. Det kan ibland kännas som om Google får en monopolsituation om de blir störst på ytterligare ett område.

Vad är då fördelarna med google+ ? Ja precis som med de flesta av Googles tjänster är det lätt att förstå. Facebook har ju blivit mer och mer tillkrånglat tycker många och det ändrar sig dessutom nästan varje månad. Google+ ser hittills ganska ”rent” ut.

Google+ har också satsat på att göra det enklare att skilja ut olika typer av ”vänner”. Har du haft ett Facebook-konto länge har du ju ofta en mängd personer som ”vänner” som kanske har helt olika funktioner i ens liv. Du har de gamla vännerna som du vill uppdatera med privata funderingar, du har arbetskamraterna, du har släkten, du har kanske ytterligare ett arbetsrelaterat nätverk som du vill diskutera nyheter med. Du kanske har några ”bekanta” som du egentligen inte känner särskilt väl men som du inte heller vill ta bort för att det känns ovänligt.

I google+ är det lätt att dela in alla dessa personer i olika grupper och att välja vilka som kan se vilka statusuppdateringar och foton. Detta går ju även att göra i Facebook, men då kanske mest för avancerade användare och inte som en grundläggande funktion.

Använder du redan flera av Googles andra tjänster kan du också vara ganska säker på att de så småningom kommer att integreras sömlöst med google+ .

Det är egentligen bara du själv som kan avgöra hur du vill ha det.

Som det är nu behövs en inbjudan för att prova google+ . Skicka ut en fråga i din status på Facebook för att se om någon du känner redan är med och kan bjuda in dig. Eller följ den här länken så hör Google av sig när det är öppet för anmälning.

(Klippet ovan är INTE gjort av Google själva men är en rolig och lite skrämmande beskrivning av google+ . ”Don’t fight it.”)

3 svar till “Google+ = ett nytt Facebook?”

 1. Hittills är gplus en svag kopia av FB, men jag kommer att testa ett tag till, kanske köra parallellt om det utvecklas bra. Till den dag endera parten stoppar kopplingar mellan de båda…
  Jo, det är kanske enklare att sortera grupper i G+, men inte så det räcker. De flesta har nog lärt sig att sortera i FB.
  Nackdel nr 1 med G+ är att du inte ser sekretessgraden för varje grupp/krets, bara en rätt luddig beskrivning. Varje inlägg måste s a s hamna rätt och man måste tänka efter… Inte enklare än, FB tycker jag.
  Ni som tänker testa, glöm inte att skicka feedback!

 2. lättare att sortera grupper i FB ????
  efter 4 dagar med G+ så har jag flyttat från FB

 3. Ahum, du läste kanske fel roxy?
  G+ är enklare att gruppera folk i men FB är man van vid, så för mig är deras knöligare sortering inget problem.