Arrangemang, Film, Skönlitteratur

Fortsätt fira!

Publicerat 4 juni 2011 | Av |

Idag är sista dagen för HBTQ-festivalen här på Stadsbiblioteket eftersom vi under sommaren har stängt söndagar, men det behöver inte ta slut här! I vanlig ordning finns det massor av bra böcker och filmer att låna hos oss.

Det finns ju mängder av böcker och filmer om samkönad kärlek men här kommer några personliga favoriter.

Brokeback mountain är en film av Ang Lee som var väldigt omtalad när den kom. Två maskulina cowboys som blir förälskade i varandra var en kontrast mot den ”traditionella” skildringen av homosexuella män i film. Ennis och Jack träffas en sommar när de arbetar tillsammans som fårskötare på 60-talet, men Ennis ser ingen möjlighet för dem att ha ett liv tillsammans. I stället gifter de sig på varsitt håll och ses när de kan medan åren går. Det är stillsamt, välspelat, vackert och sorgligt. Såg du den när den kom kan det vara dags att se om den nu.

Sarah Waters har med Ficktjuven skrivit en slags modern Oliver Twist. Boken handlar om Susan, dotter till en hängd kvinna som växer upp i kriminella kvarter i 1800-talets London. Hon blir övertalad att delta i en komplott mot en naiv överklassflicka, Maud. Susan ska få Maud att gifta sig med en bedragare och sedan ska hon få henne inspärrad på dårhus. Men Maud får i stället känslor för Susan, och sedan tar berättelsen de mest oväntade vändningar. Precis som i Oliver Twist finns här klasskontraster, oväntade släktskap och Jack the ripper-känsla. Skillnaden är att det är betydligt mer kärlek och erotik i Ficktjuven. Galet spännande, överraskande och underhållande hela vägen igenom. Och som om det inte vore nog finns en finfin filmatisering av BBC. Den har vi såklart också till utlån.

Och sen vill jag tipsa om Jeanette Wintersons författarskap. Hon är själv lesbisk och när hon skriver om kärlek är det nästan alltid mellan två kvinnor, men det man tänker på allra mest när det gäller Winterson är språket. Det är helt unikt och jag kan inte ens jämföra henne med någon annan författare. Om man riktigt tar i och läser henne på originalspråk kan det låta så här:

”I keep telling this story – different people, different places, different times – but always you, always me, always this story, beause a story is a tightrope between two worlds.”

Själva berättelserna är sällan linjära eller ens helt lätta att följa, man får läsa henne mer som man läser poesi. Det är hisnande vackert, glödande passionerat, avgrundssorgligt och livsbejakande. Prova Fyrväktaren, Powerbook och Det finns annan frukt än apelsiner.

Och missa inte pinfärska The kids are alright (om en familj med två mammor) som vi skrev om för några månader sen heller.

Kolla in HBTQ-programmet för dagen också!

Ett svar till “Fortsätt fira!”

  1. Trevlig post och jag kände att det var bättre från många av de andra posterna på bloggen.