Stadsbiblioteket Dynamo, Tillbyggnaden

Förberedda på förändring

Publicerat 29 januari 2013 | Av |

– En bibliotekarie som står och stirrar på en kan vara ganska avskräckande, säger ungdomsbibliotekarien Daniella Brummer Pind. I det nya biblioteket ska ingen skrämmas bort.

Daniella Brummer Pind jobbar på Dynamo, Stadsbibliotekets avdelning för unga, och har tillsammans med tre kollegor och inredningsarkitekten Klara Brunnström planerat hur det nya Dynamo ska se ut. De har bland annat diskuterat hur besökarna rör sig i rummet och vad som ska möta dem när de kommer in.

– Här på Stadsmuseet har vi exempelvis en informationsdisk som står mitt i öppningen. Det vara ganska avskräckande om det känns som att bibliotekarien står och stirrar på en när man kommer in. Det har hänt att våra besökare vänt i dörren.

Det ska förhoppningsvis inte hända i nya Dynamo, där diskarna kommer att vara placerade så att personalen kan ha uppsikt över besökarna utan att framstå som läskiga dörrvakter.

Redan när Dynamo öppnades 2009 visste Daniella och hennes kollegor att biblioteket och avdelningen skulle byggas om, och sedan dess har de målmedvetet samlat in besökarnas önskemål om Dynamos utformning. De skapade också en fokusgrupp med unga som i ett tidigt skede fick se ritningen över den nya avdelningen, rita in möbler och komma med idéer.

– De hade många synpunkter som vi inte alls hade tänkt på. Till exempel har vi bara haft ett enda stort bord. Vi tänkte att det stora bordet var bra, för då fick våra besökare chansen att möta unga de inte kände. Men de ville ha många små bord, så att de kunde sitta mer avskilt. Nytt folk mötte de ändå.

Det nya Dynamo kommer att vara mer än dubbelt så stor som det gamla. Efter att ha lyssnat på fokusgruppen kommer avdelningen i det ombyggda huset att bestå av en lugnare del och en del där mer högljudda medier som tevespel samlas. För personalen byggs en särskild disk som går att låsa, där de dyrbara medierna kan förvaras. Tack vare de större lokalerna får hela tonårsavdelningen äntligen plats, med fantasy, serier, sport och science fiction, vilket förhoppningsvis kan locka fler olika åldersgrupper

– Det är en jättesatsning vi gör och vi har haft stort inflytande på processen, det känns väldigt roligt.

Fokusgruppen ville också att personalen ska röra sig mer i rummen och verkligen visa att de var närvarande.

– Även sådana synpunkter som egentligen handlar om arbetssätt har vi försökt att ta till oss. Och en del problem kanske man faktiskt kan bygga bort, säger Daniella.

Hon har höga förväntningar på det nya Stadsbiblioteket.

– Jag hoppas att vi 2014 öppnar ett modernt bibliotek där alla kan känna sig hemma. Och att Dynamo kommer att kännas som en naturlig mötesplats och fortsätter att sprida den unika stämning som funnits redan från början.

Text: Lisa Nylén

Del av preliminär ritning över Dynamo
Del av preliminär ritning över Dynamo

Kommentarer inaktiverade.