Arrangemang

Fallen Ängel av Fitzpatrick

Publicerat 21 september 2010 | Av |

Fallen ängel av Becca Fitzpatrick kom ut på engelska under titeln Hush hush, men i det här fallet passar för en gångs skull den svenska titeln bättre. Den är möjligtvis lite för avslöjande.

Bokserien Blue Bloods, som jag skrivit om tidigare, handlar också om fallna änglar. I Blue Bloods blir änglarna vampyrer, man har alltså skrivit om historien lite. I Fallen ängel talas det om Henoks bok, skrifter som inte har kommit med i Bibeln men som återfunnits i Dödahavsrullarna. Henoks texter berättar om de änglar som föll från himlen och blev dömda att leva på jorden.

Fallen ängel har en inledning som handlar om Nefilim, avkomman från en fallen ängel och en människa, onda varelser. Det kan vara intressant att läsa lite mer om efter att man har läst boken eller så tröttnar man direkt och orkar inte läsa vidare. Du får testa själv. Själv är jag lite intresserad av att veta om det enligt myten är så att fallna änglar försöker besätta människokroppar.

I en, som det verkar, typisk amerikansk småstad bor Nora som är 16 år och bästa kompis med Vee. Vart de än ska tar de sig runt med Noras Fiat Spider och Vees Dodge Neon. Det är inte så ofta som bilmärken dyker upp i ungdomsböcker så jag blir glad över att kunna njuta av bilden av en Fiat Spider i mitt huvud.

Nora är den skötsamma och Vee den som hellre shoppar än pluggar. Eftersom Noras mamma jobbar i en annan stad så har Nora mycket ensamtid hemma och plötsligt dras hon in i det ena mysteriet efter det andra. Vem är figuren i rånarluva som dyker upp framför Noras bil på väg hem och hänger sig kvar vid bilen när hon försöker köra därifrån? Vem rånar och slår ned Vee?  Nora börjar tro att hon har blivit galen och allt började efter att de nya eleverna Patch, Elliott och Jules började på skolan. Patch beskrivs som väldigt osympatisk men ändå blir Nora nästan kär i honom. Han både skyddar henne och retar henne.

Halvvägs genom boken har man fortfarande inte fått några svar och inga egna lösningar verkar kunna ge svar på de mystiska frågorna.  Men ändå är det just detta som gör att jag fortsätter läsa. Jag tycker om det orealistiska och myterna som blandas in i allt fler nya ungdomsböcker, vare sig det gäller vampyrer, änglar eller framtidsdystopier. Men ibland blir även det orealistiska för orealistiskt. Det orealistiska måste beskrivas på ett trovärdigt sätt och i Fallen ängel tycker jag inte alltid att Fitzpatrick lyckas med det. Boken saknar bra miljöbeskrivningar och det går lite snabbt på slutet när alla lösa trådar ska knytas ihop. Trots detta så är Fallen ängel läsvärd och det finns mycket att diskutera kring den.

Ett svar till “Fallen Ängel av Fitzpatrick”

  1. Har läst både falle och förlorad ängel. Kunde inte slita mig ifrån dom.