Barnböcker

Ett höghus, en hiss och två pojkar

Publicerat 16 augusti 2018 | Av |

Med nyanser av kaffe och te! Låna en bilderbok som sticker ut från mängden.

Frank sitter och spanar ut från ett fönster i det höghus dit han precis flyttat. Han har tråkigt. Det finns inga barn att leka med i det nya huset. Bara ett barnbarn till Barbro på våning fyra. Barnbarnet var bara på besök i förra veckan och kommer inte tillbaka förrän till jul. Hur trist är inte det?

När Frank ska sova hör han ett barn. Tänk om det är någon som är på väg att flytta in?

På morgonen står Frank i hissen. Han åker upp och ner. På våning sjutton, där han själv bor, stannar han efter en stund och går in till sig och fikar. Han är besviken för inget nytt barn är i sikte.

Men så på kvällen! Frank får äntligen syn på Leonardo; en pojke som flyttat in på våning femton. Frank och Leonardo blir genast kompisar och går ut och köper stora tuggummin. Sedan åker de med hissen högst upp i huset, till våning tjogofyra. På takterrassen blåser de bubblor och blickar ut över staden.

Bilderboken Kompisen i hissen är en fin liten berättelse om vänskap. Huvudpersonerna är alltså Frank, som bor med sin mamma, och Leonardo, som har två pappor. De båda pojkarna finner varandra i höghusets något kala miljö.

Författaren Minette Lidberg har skapat en vardagsberättelse som låter läsaren få fundera kring både stort och smått. Och illustratören Jesper Jenemark har bland annat använt kaffe och te för att få fram bruna och beige nyanser i bokens illustrationer.

Kommentarer inaktiverade.