Boktips, Skönlitteratur, Talböcker

Foto: Stadsbiblioteket

En 105-årings tankar om läsning

Publicerat 11 oktober 2021 | Av |

För att informera om Stadsbibliotekets talbokstjänster har vi intervjuat ett par av våra trognaste användare. Först ut är Olof Rudholm, 105 år och storläsare av talböcker, som han får hem i brevlådan ett par gånger i veckan genom vår postservice.

Hur länge har du läst talböcker?

Sedan jag blev synskadad för inte alltför många år sedan. Jag tillbringar mycket tid i ensamhet, men sen jag börjat med talböcker känner jag mig inte längre ensam. Det är både oväntat och underbart.

Tidigare läste jag vanliga böcker. Jag har alltid läst väldigt mycket.

Hur väljer du ut vad du ska beställa?

Dels väljer jag författare som jag är bekant med sedan tidigare, vars böcker jag läser om. Kanske finns där också någon titel som jag missat. Så läser jag recensioner i dagspressen, som gör att jag vill prova olika författare som jag blivit nyfiken på.

Böcker av kvinnliga författare beställer jag gärna, deras böcker brukar vara intressanta.

Vilka är dina favoritförfattare?

Österrikaren Thomas Bernhard är en favorit. Han är så rättfram, originell, argsint och kontroversiell! Just nu läser jag om Gamla mästare. Förr läste jag också gärna Roberto Bolaño. Sedan tycker jag om danskan Tove Ditlevsen. Hon skrev ur underläge, men redde sig ändå bra, tycker jag. Och norskan Beate Grimsrud, som dog för några år sedan och som aldrig behövde översättas till svenska. Hon skrev lika bra på båda språken.

Kan du rekommendera någon bok?

Ja, en som jag har hemma för tillfället: Normala människor av Sally Rooney. Författaren skildrar unga människor på pricken!

Tycker du att det mesta du söker finns inläst?

Ja det tycker jag nog. Men en viss inläsare – inget namn nämnt – undviker jag helst.

Är det något som du önskar tillägga?

När jag ringer till Stadsbibliotekets talboksavdelning blir jag alltid vänligt och kunnigt bemött.


Avdelningen Specialmedia skickar kostnadsfritt talböcker (i Daisyformat) till dig som har svårt att läsa vanliga böcker. Hör av dig mellan 10 och 20 på vardagar samt 10-18 på helger på telefonnummer 031- 36 83 06 om du vill ha mer information.

Eller gå in på vår hemsida

Talböcker – Göteborgs Stad (goteborg.se).

 

Kommentarer inaktiverade.