Arrangemang, Blogg

Matiss Silins. Foto: Mattias Walka.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Dyslexidagarna 2017

Publicerat 1 oktober 2017 | Av |

Vill du veta mer om Dyslexi och vilken hjälp som finns? Träffa författare och lyssna på föreläsningar om dyslexi och språkutveckling. Hitta ditt sätt att läsa och få tips om praktiska appar.

Lördag 7 oktober

Trappscenen kl 11.30: Mariama Jobe

Inledningstalare är Mariama Jobe. Poet och spokenwordartist med starkt budskap.

Entrén kl 12–16: Träffa föreningarna

Om du vill prata med eller fråga någon med erfarenhet av läs- och skriv- eller räknenedsättningar. Träffa representanter för föreningarna i Stadsbibliotekets entré.

Trappscenen kl 12: Matiss Silins

Varför behöver vi språket? Gör språket som vi vill? Föreställningen #språkbråk med spokenwordpoeten Matiss Silins.

Trappscenen kl 13: Olle Claesson

Olle Claesson fick diagnosen dyslexi på gymnasiet. Då förstod han varför det varit så svårt i skolan. Hör hur Olle vände erfarenheterna till något positivt.

Trappscenen kl 14.30: Sjyssta Dyssar

Ungdomar från Dyslexiförbundet berättar om att vara ung med dyslexi.

Trappscenen kl 15.15: Språkutveckling

Om barns språkutveckling och föräldrar och pedagogers viktiga roll med Karolina Larsson som är logoped, språk, läs- och skrivutvecklare.

Plan 1 kl 16–17: Visning

Visning av vad som finns på avdelningen Specialmedia och hur appen Legimus fungerar.

Söndag 8 oktober

Entrén kl 13–16: Träffa föreningarna

Om du vill prata med eller fråga någon med erfarenhet av läs- och skriv- eller räknenedsättningar. Träffa representanter för föreningarna i Stadsbibliotekets entré.

Trappscenen kl 13: Apptips

Få tips på praktiska verktyg och appar av Inger Rålenius som arbetar på Dyslexiförbundets kansli och som rådgivare på Skrivknuten.

Tellus kl 14: Helena Bross

Helena Bross är en känd författare som skriver lättlästa böcker. Hon har gjort böckerna om Axel och Omar och Klass 1B. För barn 6–9 år och deras vuxna. Begränsat antal platser. Biljett hämtas i barnavdelningens informa-tionsdisk från söndag 8 oktober kl 13.

Trappscenen kl 14.15: Studentstödsinfo

Student på Göteborgs universitet? Vilket stöd kan du med dyslexi / läs- och skrivnedsättning få? Elin Nord, bibliotekarie på Göteborgs universitetsbibliotek, berättar om pedagogiskt stöd och vilken service biblioteket ger.

Trappscenen kl 15.30: Ditt sätt att läsa

Tips på att hitta ditt sätt att läsa. Anders Orest från Dyslexiförbundet Göteborg pratar om böcker han gillar. Anna-Klara Aronsson, bibliotekarie Göteborgs stadsbibliotek, berättar om e-böcker, talböcker, ljudböcker och lättläst.

Plan 1 kl 17–18: Visning

Visning av vad som finns på avdelningen Specialmedia och hur appen Legimus fungerar.

Måndag 9 oktober

Hörsalen kl 18: Special- och talpedagog

Hur du kan kommunicera med skolan samt svårigheter och möjligheter med att vara förälder till barn med inlärningsskillnader, dyslexi / läs- och skrivsvårigheter. Helena Jacobsson är special- och talpedagog.