Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Dödsbo" av Mia Öström. Lilla Piratförlaget.

Dödsbo – Mia Öström 

Publicerat 23 augusti 2018 | Av |

Mysig ruggig läsning för mörka höstkvällar.

Nino ska precis somna när hon hör rösterna. Två barn pratar med varandra och skrattar lite. På andra sidan väggen, alldeles intill Ninos huvud. Först tänker Nino att hon drömmer. Hon nyper sig i armen för att vakna men rösterna fortsätter.

Det är höstlov och Nino och mamma skall flytta in i sin nya lägenhet. Eller nya och nya, för Nino och mamma är det nytt. Men huset är gammalt. Lägenheten är ett dödsbo. En tant som hette Ada bodde där innan. Alla Adas möbler finns kvar. Det är både fint och lite läskigt.

Ninos mamma och pappa skall skiljas. Mamma gråter ibland. Nino har mycket att tänka på. Så träffar hon grannkillen David, och hittar en dold dörr som leder till lägenheten bredvid. Där bor en underlig gammaldags dam som har mycket bestämda åsikter och vill spela kort. Men något stämmer inte riktigt. Vem är egentligen damen? Och hur kommer det sig att både Nino och David hör barn som sjunger när alla andra grannar är vuxna och pensionärer.

Dödsbo av Mia Öström är en lagom ruskig spökhistoria. Här finns ett vindlande hus med hemligheter och ett uppdrag för Nino och David. Författaren skriver så att jag hamnar i huset med alla ljud, dofter och synintryck. Jag gillar också den historiska anknytningen. Jag blir intresserad av att läsa mer om Sverige för hundra år sedan och om spanska sjukan.

Passar att läsa högt för någon 7-11 åring eller att läsa själv som barn.

Boktips

Om du eller ett barn nära dig gillar Dödsbo här kommer några av mina favoriter med liknande tema.

Kerstin Lundberg HahnPojken från längesen
”Litet skåp med spöke säljes.” En finstämd berättelse med övernaturliga och historiska inslag.

Ingelin Angerborn – Månfågel
Vendela har ingen att prata med så hon skriver ner allt hon är ledsen över i ett brev och gömmer vid floden. Inte hade Vendela trott att hon skulle få svar. En berättelse om vänskap över tid och rum.

Frances Hodgson BurnettDen hemliga trädgården 
Gammal klassiker om en ensam flicka som hittar en dold trädgård och en mystisk vän.

Lena Ollmark – Inmurade 
En slöjdsal renoveras i byskolan och det är början till en rad märkliga händelser. Fruktansvärt skrämmande och ryslig bok. Inget för den mörkrädde. Jag älskar den.

 

Kommentarer inaktiverade.