Arrangemang, Blogg
Patrik Centerwall. Foto: Kim Lundemo

Patrik Centerwall. Foto: Kim Lundemo.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Dit och tillbaka igen

Publicerat 12 januari 2015 | Av |

Stadsbiblioteket och Dynamo är glada att kunna presentera Göteborgsförfattaren Patrik Centerwall och en föreläsning om inre och yttre resor i fantasy- och science fiction.

I den fantastiska litteraturen utforskas ofta helt nya och märkliga främmande världar men också den egna fantasin, med den egna fantasin som redskap. Tankar, teorier och fantasi får fritt spelrum och man kan, om man vill, likna författaren vid en forskare som i sitt laboratorium undersöker våra inre och yttre världar: vår samtid, vårt förflutna och vår framtid.

­”Fantasy och science fiction handlar delvis om att släppa fantasin fri, att vägra se några begränsningar och tänka utanför ramarna”, säger Patrik Centerwall och tillägger, om sitt eget författarskap, ”jag får dessutom alldeles för ofta väldigt konstiga idéer. Idéer om hur världen hade kunnat se ut om den bara var lite lite, annorlunda. Eller ibland mycket annorlunda”.

Patrik Centerwall tar avstamp just i sitt eget författarskap och litteratur som har påverkat honom och tar er med på en svindlande resa dit och tillbaka igen. Med Centerwalls egna ord kan vi förväntas oss ”en resa genom fantastiken – genom mitt eget intresse för science fiction och fantasy, förbi mitt eget skrivande men framförallt djupt in i fantasin skog och långt ut i rymden” och tillägger ”resan är trots allt något som återkommer i både fantasy och science fiction – så min föreläsning är kanske början på en färd till det okända”.

Patrik Centerwall debuterade 2013 med novellsamlingen Skymningssång och andra fantastiska världar. 2008 fick han Alvarpriset 2008, han är aktiv i Sveriges äldsta science fiction-förening Club Cosmos, och har även varit ordförande för såväl Mithlond – Göteborgs Tolkienssällskap som Star Trek-föreningen West Coast Trekkers.

Jag tror att Centerwall talar för de miljoner och åter miljoner fans av fantasy och science fiction världen över då han beskriver sin egen kärlek till genrerna och, i grund och botten, varför fantastik är så fantastiskt: ”det handlar lika mycket om att genom det fantastiska, det omöjliga och det spekulativa skärskåda verkligheten. Att förstå vår egen tillvaro bättre.

//Anders, ungdomsbibliotekarie Dynamo

 

 

 

Ett svar till “Dit och tillbaka igen”