Appar & Internet
Till vänster: iPad med appen PressReader. Bakgrund: Landskap i Landmannalaugar, Iceland.

Till vänster: iPad med appen PressReader. Bakgrund: Landskap i Landmannalaugar, Iceland.

Ungern och Island i fokus på Bokmässan 2015

Publicerat 21 september 2015 | Av |

Vill du lära dig mer om årets tema på bokmässan? Digitala biblioteket har flera spännande resurser för dig som är intresserad av Ungern och Island och vill förbereda dig för ett besök på årets bokmässa.

I appen PressReader kan man ladda ner ungerska och isländska dagstidningar till din smarta telefon eller surfplatta på bibliotekets trådlösa nätverk, bland titlarna finner du Eszak-Magyarorszag och Zalai Hirlap för de som kan läsa på ungerska och Frettatiminn och Frettabladid för de som läser på isländska. Du kan också läsa tidningarna online hemma på datorn, då loggar du in i PressDisplay med ditt bibliotekskort och pinkod via bibliotekets webbsida. Dessutom finns en rad svenska dagstidningar som GP, DN och SvD i utbudet.

Både Island och Ungern har varit aktuella för svenska dagstidningar att skriva om i förhållande till  vår omvärld. I Mediearkivet/Retriever kan du enkelt ta del av vad som skrivits i svensk press om länderna i förhållande till den flyktingkris som just nu pågår i världen. Att hitta litterära referenser för att sätta omvärlden i ett sammanhang gör du också enkelt via digitala biblioteket i vår litteraturdatabas Alex. I den är det lätt att slå upp författare exempelvis via länder och regioner och du kan bland många andra läsa om den ungerske Nobelpristagaren Imre Kertész och hans skildringar av livet under andra världskriget.

I vår biografidatabas Biography in context kan du läsa om den klassiske ungerska kompositören Franz Liszt och isländska sångerskan/låtskrivaren Björk, du kan låna skivor av dem båda i våra samlingar. Via Landguiden från Utrikespolitiska institutet läser du om allt från geografi, kultur, historia, aktuella politik, industri till arbetsmarknad och turism med mera, där kan du lära dig mer om de aktuella länderna och språken inför detta års bok- och biblioteksmässa.

Stadsbiblioteket erbjuder Teknik Drop-In på tisdagar mellan 15.00-17.00 på Plan 1 för dig som vill bekanta dig med digitala biblioteket.

Dessutom kan du få hjälp att upptäcka Stadsbibliotekets databaser på plan 2. Det också på tisdagar mellan 16:30-19.00. Välkommen!

Kommentarer inaktiverade.