Barnböcker, Facklitteratur, Film, Musik, Skönlitteratur

Daniellas bästa 2010

Publicerat 29 december 2010 | Av |

Jag är ungdomsbibliotekarie och arbetar med verksamheten Dynamo på Stadsbiblioteket, här är mina favoriter från året som gått.

Egentligen vänder jag mig emot det här med att rangordna favoriter. Att svara på frågan: -Vilken är din favoritbok? får mig att sucka lite eftersom det varierar genom åren. Jag kan inte heller svara på vilken den bästa boken jag har läst är, eftersom det oftast är författarskap i sin helhet jag håller högt.

Kanske finns det också en favorit i varje genre av litteratur, filmskapande, musik etcetera. Det är nog min bibliotekarie-gen som gör att det blir uppror i kroppen på mig. Om jag ska göra listor så blir det till hela genreträd, en favorit i varje genre, en favorit för varje tillfälle i livet. En för dansgolvet, en för soffan, en för kärlek, en för sorg och så vidare i all oändlighet.

I år har jag haft ett dåligt filmår, min absoluta favorit detta året kanske jag inte ens har hunnit se än. Kan det vara Inception, Hämnden eller Armadillo? Kan det vara Tusen gånger starkare? Boken har jag läst i år och jag kan tänka mig att den betyder lika mycket för en ung person idag, som Under det rosa täcket betydde för mig när jag gick på gymnasiet.

Årets bästa filmer
Fish tank – underdogperspektiv (vilket jag älskar oavsett om det är realistiskt skildrat eller i framtidsskildringar) om den 15-åriga tjejen Mia som växer upp med sin lillasyster och mamma. Mamman drar ständigt hem nya män men en dag kommer det en man till huset som även börjar intressera sig för Mia och hennes begåvning för att dansa. Det är en ganska mörk skildring av en ung tjejs uppväxt men som visar på att begåvning och styrka kan leda rätt i livet i alla fall.

A single man den bästa kärlekshistoria jag upplevt på länge, baserad på en roman av Christopher Isherwood. Om vänskap och kärlek oavsett vem du är. En 18-årig tjej som jag känner tyckte dock att det var årets tråkigaste film…

Årets bästa bilderbok
Vita streck av Sara Lundberg

Årets som-jag-inte-läste-ut-bok
Nene Ormes
Udda verklighet. Utgiven på Kabusas nya förlag Styxx som ger ut fantasy, sci-fi och skräck. Udda verklighet är en urban fantasy roman som utspelar sig i Malmö och mina förväntningar var höga. Eftersom jag verkligen tycker om Kabusa förlag och förlagets utgivning, som brukar hålla hög klass, så smärtar det mig att säga att Ormes roman gjorde mig väldigt besviken. Prova och se om du orkar med korrekturfel och krystade meningsbyggnader. Jag kämpade verkligen med att under några veckor läsa ut den, men stannade på s. 170. En dag kanske jag läser om eller läser ut, för historien om hamnskiftare och orakel på Malmös gator är bitvis spännande. Men en omläsning för mig skulle kräva en starkare kvinnlig huvudkaraktär som inte skakar av rädsla i varje litet ögonblick av äventyr. Hellre läser jag då om machokvinnor som driver med kvinnorollen som i Lauren K. Hamiltons böcker. Något som är dåligt på riktigt kan vara bättre än det som är avsett att vara riktigt bra men inte lyckas.

Årets bästa skiva
Yeasayer
Odd Blood Särskilt låten I remember, bästa break-up låten ever. Snyft och drama.

Årets bästa låt att dansa till
Simian Mobile Disco
Hakarl

Årets låt
Robyn
U should know better. Jag vet att nästan hela Sverige tycker att detta är girl-power i år, men det tycker jag också. Sådetså!

Kommentarer inaktiverade.