Skönlitteratur

Boels klassiker

Publicerat 8 juli 2015 | Av |

Den Tredje mannen från 1949 med Orson Welles i huvudrollen är med all säkerhet regissören Carol Reeds mest sedda film. Men två år innan den gjorde han en film som förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet – Odd Man Out som är en svartvit filmklassiker.

I början av Odd man out (klicka för att låna) befinner vi oss i en stad på Nordirland. Johnny McQueen (som spelas av James Mason) är ledare för en IRA-liknande organisation och planerar ett rån tillsammans med sina kamrater. Johnny har gömt sig hos flickvännen Kathleen och hennes mormor i ett halvår efter att ha rymt från fängelset.

Efter avklarat rån går något fel och Johnny dödar en man av misstag och blir själv skadad. Under en natt får vi sedan följa polisen, Kathleen och flera andra som letar efter Johnny för att gripa honom eller rädda honom.

Det är en ren njutning att se den här svartvita filmen med ett fantastiskt foto där spänningen hålls vid liv till sista rutan och där skuggor, dimma, regn, snö och mörker är bästa specialeffekterna.

”Den bästa brittiska film som någonsin gjorts.”
The Daily Express

/Boel
Bibliotekarie på Stadsbiblioteket med fokus på film och musik

Kommentarer inaktiverade.