Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Mitt lyckliga liv" av Rose Lagercrantz och Eva Eriksson. Bonnier Carlsen förlag.

Böckerna om Dunne

Publicerat 21 februari 2019 | Av |

I gränslandet mellan bilderbok och kapitelbok finns böckerna om Dunne. Korta kapitel och bilder på nästan varje uppslag, perfekt som högläsning för ett barn som börjat skolan eller som längtar till och fasar för det.

Rose Lagercrantz har skrivit sex böcker om Dunne. Allting börjar när hon börjar i första klass och är orolig för att inte få någon kompis. Men det löser sig snabbt. Det finns en annan flicka som står ensam på rasten och vips! Så har Dunne fått en bästa vän, Ella Frida.

Här finns det så himla mycket att gilla! Bilderna av Eva Eriksson (Som också tecknat klassikern Den vilda bebin) är så mysiga och tidlösa att de känns klassiska på en gång. Dunne är så gullig och skriver alltid i sin skolbok om allting hon är lycklig för, även när livet inte ser så ljust ut.

Och vänskapen mellan flickorna är precis sådär innerlig som den nästan bara kan bli när man är sådär liten och inte intresserad av romantik än.De kan inte leva utan varandra och de ger varandra de finaste presenter de kan komma på.

Dunne ju oftast lycklig men får också vara busig och tanklös och sur ibland. Och allting runtomkring Dunne känns också äkta. Dunnes italienska pappa Gianni, mamman som är död, mormorn och morfarn, pappas nya tjej Vera och konflikterna som uppstår runt henne. Alla är snälla men ganska mänskliga, med fel och brister. Pappan kan vara klumpig och ryter till ibland, mormorn bråkar med pappan och tycker att han är oansvarig, morfarn menar väl men är tafatt och håller sig i bakgrunden.

Här finns en del för den vuxne läsaren att läsa mellan raderna och fundera på, men framför allt är det underbara böcker för ett barn! Så spännande att få läsa om när Dunne och Ella Frida fikar i ett träd och glömmer bort stolen de använt att klättra upp med, eller den där gången Dunne blev avslängd av en häst, eller när de springer ifrån sina lärare på Skansen och gräver ner sin hjärthalsband eller när Dunne får åka tåg själv till Norrköping. Och det finns stora och dramatiska händelser som att Ella Frida måste flytta och vantrivs på sin nya skola och att Dunnes pappa blir påkörd av en bil. Så det är både stora och små händelser och en del hinner liksom hända mellan böckerna så att man får veta först i tillbakablickar vad som hänt mellan terminsstart och jullov eller hur det gick på påsklovet.

Och det är roligt att få följa Dunne under så lång tid. Från skolstarten i ettan till vinter i tvåan. Livet blir lite mer komplicerat och det märks också att böckerna blir något svårare med mer text och fler sidor. Ändå blir det så hemma att jag aldrig får sluta läsa och när det inte fanns en nästa del längre, ja då läste vi om allihop från början igen!

Låna böckerna om Dunne hos oss!

Kommentarer inaktiverade.