Facklitteratur
Foto Iwan Beijes

Foto: Iwan Beijes

Böcker för snabbfotade!

Publicerat 13 februari 2011 | Av |

Sportlovsläsning! Inför sportlovet och den stundande löparsäsongen har jag tips på några bra böcker och en tidskrift som får pulsen att öka!

Löpning är verkligen hett och tidskriften Runner´s world är en tidskrift som verkligen kan inspirera; intressanta intervjuer med såväl professionella löpare som halvdegiga kändisar som skryter med sina senaste långlopp, matrecept, träning inför maran. Den här tidningen kan nog få de flesta att dras med i den största löparvågen sedan 1970-talet.

Spring snabbare Red. Adam Bean, Runner´s world Magazine
Oavsett om du är nybörjare eller har sprungit ett tag, är det här en bra och fräsch löparguide. Här betonas vikten av rätt löpteknik, det ges exempel på fartlekar och kompletterande träning. Allt för att bli just – snabbare!

Malin Ewerlöf och Sten Feldreich Malins löparbok: din guide till bättre löpning
En mycket bra bok för nybörjare i löpning. Malin Ewerlöf, numera Malin Ewerlöf Krepp, var en av Sveriges bästa löpare under slutet av 1990-talet. 1998 tog hon ett EM-silver och under senare år har hon imponerat med maratonlöpning. I New York City Marathon 2007 blev hon bästa svenska och placerade sig på 23:e plats. I Malins löparbok skriver hon på ett lättfattligt och entusiasmerande sätt om hur man kommer igång med löpning, förslag på träningsupplägg, utrustning och lite stretchtips.

För den lite äldre löparen passar Ludvig Rasmussons bok Spring för kärleken och livet: en handbok i joggandets teknik och filosofi. Trots att Rasmussons bok är 15 år gammal, är den ändå läsvärd och kanske speciellt för dig som är lite äldre. Det är en mycket personligt och humoristiskt skriven bok om löpningens fysiska och psykiska fördelar, ett kanske lite väl romantiskt kapitel om att springa med sin älskade och något om skador och återhämtning. Spring för kärleken och livet är trevlig läsning, även om man kan störa sig en aning på kapitlet om kvinnors lite sämre förutsättningar för löpning som helt klart är otidsenligt!

Lycka till med löpningen!

2 svar till “Böcker för snabbfotade!”

  1. Glöm inte i detta sammanhang ”spring för livet: löpningsguide för den medvetna kvinnan. Denna bok var för mig början till mitt nya liv, och rekommenderas såväl till nybörjare som de som vill träna på högre nivå.

  2. Glömde säga att den är skriven av Sam Murphy och finns på folkbiblioteken i Göteborg. Lycka till !