Appar & Internet

Anneli på avdelningen Specialmedia tränar med duvan Daisy.

Bevingad hjälp att sprida litteratur

Publicerat 1 april 2016 | Av |

Stadsbiblioteket kommer att börja använda brevduvor för att nå ut till Boken kommer-låntagare!

Visste du att Stadsbiblioteket är en miljöcertifierad byggnad? Vi arbetar aktivt med hållbar utveckling.

Som ett steg i bibliotekens arbete för att minska fossila utsläpp kommer vi nu att börja använda oss av en nygammal metod att nå ut till våra talbokslåntagare. På bibliotekets tak kommer ett antal duvslag att byggas. Duvorna kommer användas till att nå ut till våra Boken kommer-låntagare, personer som har svårt att ta sig till biblioteket på grund av ålder eller funktionsnedsättning och i vanliga fall får sina böcker med posten.

Nuförtiden kommer talböcker i många olika former och på grund av ett undantag i upphovsrätten har personer med läsnedsättning rätt att ladda hem inlästa böcker i DAISY-format (en kombination av MP3 och andra filer som går att läsa i speciella DAISY-spelare som till exempel Plextalk) för att bränna på skiva, eller föra över till SD-kort, vilket innebär att en pytteliten ”plastbit” kan innehålla uppåt 20 böcker!

Duvorna kommer få med sig ett sådant SD-kort med nedladdade talböcker till låntagaren och leveransen blir nästan omedelbar i jämförelse med biltransporter och postgång som tar flera dagar. Med denna nya arbetsmetod  minskar vi onödiga transporter i staden och vi kan ge ännu bättre service till våra användare.

En arbetsgrupp har bildats bestående av bibliotekarier och biblioteksassistenter som ska utbildas i hur man hanterar och tar hand om duvorna. Vi räknar med att vara igång tidigt i höst med tjänsten.

 

Ett svar till “Bevingad hjälp att sprida litteratur”