Boktips, Skönlitteratur
Bokomslag ävande under höstliga stjärnor av Georg Trakl

Bokomslag Bävande under höstliga stjärnor av Georg Trakl, Bokförlaget Lejd.

Bävande under höstliga stjärnor

Publicerat 19 juli 2022 | Av |

Vi har nöjet att berätta att Bokförlaget Lejd har publicerat nyöversättningar av den österrikiske expressionisten Georg Trakls dikter.

Ludwig Wittgenstein (1889-1951) skrev att även om han inte förstod Georg Trakls (1887-1914) dikter ingav de tonen av en sanningsenlig och genial person, vilket han fann tillfredställande. Trakls poesi skulle även få en högst tillfredsställande effekt på den tyske författaren Franz Fühmann (1922-1984). Den väckte honom ur den politiska ideologins dogmatiska slummer: först ur nazismen, och senare ur socialismen.

Dikter är som den klassiska filologen Karl Kerényi (1897–1973) påpekade om myter. De är inte skapade som förklaringar men ändå förklarande i sin natur. Det är med andra ord inte i ett förklarande syfte dikter skrivs. Ändå tycks dikten förklara allt, det vill säga sanningen, och sanningen är när allt kommer omkring att verkligheten i sig är en illusion: en sammansmältning av fantasi och verklighet vilken Poesin, människans modersmål, stundtals lyckas artikulera och gestalta.

Men den mer konkreta frågan än den om poesins natur som ställs när jag läser Trakls mörka, svårbegripliga men sanningsenliga dikter är: har Trakls poesi fortfarande kraften att producera en sådan förändrande effekt i en person som den gjorde för Fühmann? Om detta får läsarna av Bokförlagets Lejds vackra utgåva av ett urval av poetens dikter avgöra på egen hand.

För tolkning och urval av Georg Trakls symboltyngda och färgmättade poesi står Camilla Hammarström, och Magnus Halldin har skrivit en inledning.

Boktips av Magnus, timvikarie

Kommentarer inaktiverade.