Facklitteratur, Skönlitteratur

Ayurveda på biblioteket!

Publicerat 5 augusti 2011 | Av |

Den ayurvediska läkekonsten är en mångtusenårig vetenskap som har sitt ursprung i Indien. Ordet ayurveda betyder kunskap om livet och i den ayurvediska filosofin betraktar man gärna individen i ett vidare perspektiv.

Olika kroppskonstitutioner kräver sin egen mathållning och maten är medicinen som håller oss friska. Ayurveda handlar om att skapa en fysisk inre balans och relatera den till något utanför oss själva.  Ett sjukdomstillstånd innebär att balansen rubbats och att den måste återställas. Då är maten av stor betydelse!

För att bedöma en människas hälsotillstånd utgår man ifrån tre olika kroppstyper, vata, pittha eller kapha. Vilken väg vi väljer i livet och vilka sjukdomar vi drabbas av är också relaterat till vår kroppstyp. Och man skall ha en vision och för sitt liv! Förstår vi att vi inte är här av en slump, utan att varje människa har ett uppdrag att fullfölja bidrar det till en känsla av meningsfullhet. Den känslan är en bra grund för ett liv i hälsa.

Janesh Vadiya har nyligen kommit med boken Ayurveda för ditt sinne som handlar om just detta.

Vaidya har också skrivit boken I det sista regnet, en vacker och filosofisk skönlitterär bok om en barndom i det sydindiska Kerala. I romanen återvänder den vuxne mannen till sin by och möts av  minnen från barndomen. Berättelsen växlar mellan den vuxnes perspektiv och barnets. Det är en sinnlig värld av tropiska dofter, av massiv växtlighet och sydindiska traditioner. Farmodern i boken, som förmodligen är ett porträtt av författarens egen, är en förunderligt vis kvinna och man skulle säkert vilja slå sig ner vid hennes fötter och bara lyssna om man träffat henne. Det är frestande att citera vissa stycken i romanen, men läs boken i stället; den är en utmärkt guide till en världsbild större än oss själva!

Fredagen den 12 augusti klockan 12.00 kommer den indiske läkaren och författaren Janesh Vaidya till Stadsbiblioteket och berättar om sin nya bok. Fri entré såklart!

Kommentarer inaktiverade.