Film

Årets bästa filmer 2013

Publicerat 27 december 2013 | Av |

När jag började tänka på vilka filmer jag tyckt bäst om under året som gått är det två filmer jag redan skrivit om på den här bloggen som hamnar i topp.

Den gröna cykeln av Haifaa Al-Mansour och Broken av Rufus Norris är mina absoluta favoriter från 2013.

Paul Thomas Anderson återkom i år efter några års frånvaro med The Master. En film där Philip Seymour Hoffman spelar en karismatisk ledare för en sekt inte helt olik scientologikyrkan i 50-talets USA. Joaquin Phoenix blir hans lärjunge och trogna slav efter att ha genomgått märkliga terapisessioner. En film som visar sekters sätt att hjärntvätta och väl värd att se för det strålande skådespeleriet inte minst.

Beasts of the southern wild lever mycket på oemotståndligt charmiga Quvenzhané Wallis i huvuvudrollen som Hushpuppy. En 6-årig flicka som bor med sin sjuka pappa i ett badkar i New Orleans träskmarker. En saga där verklighetens klimathot kommer allt närmare.

Ulrich Seidl får ofta priser på filmfestivaler. Av hans paradis-trilogi har två kommit på dvd, Paradis: Kärlek och Paradis:Tro. Den första handlar om en medelålders kvinna som åker till Afrika som sexturist och går på alla nitar hon kan. Den andra om en kvinna som hängivit hela sitt liv åt Jesus och straffar sig själv på alla sätt. Smärtsamt att se och så långt från feel good-filmer man kan komma. Återstår att se om den tredje filmen Paradis: Hopp är något mer livsbejakande.

Av de svenska filmerna från 2013 har jag svårare att hitta någon favorit. Två filmer som jag missade på bio ser jag fram emot att se när de kommer på dvd nästa år, Monica Z av Per Fly och Återträffen av Anna Odell.

Ett svar till “Årets bästa filmer 2013”

  1. För mig ”Stories We Tell” av Sarah Polley var en riktig höjdare. Kolla hur många reservationer har DVD i gotlib : 22 !