Appar & Internet
Skärmdump från webbplatsen "Pinterest".

Skärmdump från webbplatsen "Pinterest".

Är du pintresserad?

Publicerat 9 mars 2012 | Av |

Det kommer nya saker på Internet hela tiden. Ena dagen vet man inte vad det är och nästa har alla skaffat ett konto. En sådan ny sak är Pinterest för mig. I början av veckan visste jag inte vad det var. Nu vet jag att det har över 10 miljoner användare redan.

Pinterest är ett sätt att skapa små anslagstavlor där man ”fäster” (pin) bilder på sådant man är intresserad av och så kan man skriva en liten bildtext till. Sen kan man visa upp det för sina vänner, eller alla som är intresserade.

Det är inte helt olikt den nya tidslinjen på Facebook, där man i större utsträckning än tidigare kan styra hur en profilsida ska se ut och vad den ska innehålla.

På Pinterest kan man skapa flera ”anslagstavlor” (boards) om man vill. Kanske en med böcker man gillar, en med alla inredningsprylar man vill ha, en med livshändelser där man laddar upp egna foton, en med  platser i världen man vill åka till och så vidare. Bilderna hämtar man enklast från olika webbsidor och Pinterest skapar automatiskt en länk till sidan man hämtat bilden.

Verkar det krångligt? Titta på exempelsidan vi gjort för att få en idé om hur det kan se ut. Bilderna är alla hämtade från den här bloggen. Våra favoritböcker på Pinterest.

Som på Facebook kan man som betraktare ”gilla” och ”kommentera” det man ser och på så sätt interagera med skaparen av sidan.

Hur går det då till rent praktiskt?

Man skapar först ett konto hos Pinterest. Som det är nu måste man få en inbjudan men om man anmäler sitt intresse får man en inbjudan fort. Eller kommentera här så kan vi försöka ordna en inbjudan!

Man kan använda sig av ett befintligt Facebook eller Twitter-konto om man vill.

Sen lägger man till ett bokmärke i sin webbläsare som heter ”Pin it”. Man får tydliga instruktioner som är anpassade till ens webbläsare. Nästa gång man är inne på en sida där man ser en bild man vill fästa/pinna, klickar man på Pin it-bokmärket som öppnar en sida där bilden visas separat. Är det flera bilder på sidan öppnas alla och så får du välja ut en. Du skriver en bildtext på max 500 tecken och sen väljer du vilken anslagstavla/board det ska hamna.

Det är faktiskt väldigt enkelt och roligt. Framför allt är det härligt att se det färdiga resultatet när man börjar få ihop många bilder. Man får allt samlat som man tycker om. Det är samma goda känsla som när man tittar i sin egen bokhylla och bara ser böcker man verkligen gillar.

2 svar till “Är du pintresserad?”

  1. Hörni, ni har missat att uppdatera informationen här nedan för besökare – vi kan ju inte längre besöka bibblan på Götaplatsen!

  2. Hej Duckling!
    Tack för att du såg detta och berättade det! Nu är det ändrat.