Appar & Internet, Musik

Appskiva – musikens framtid?

Publicerat 30 oktober 2011 | Av |

Det är svårt att inte ha en relation till Björk. Man kan tycka att hon är konstig, genialisk, svårlyssnad och hitmakare på samma gång. Med sin nya app-skiva visar hon igen att hon ligger i framkant.

På 90-talet var Björk något helt nytt. Som en energisk älva med knorrar i håret som vi alla ville härma. Musiken var full av rytmer, melodierna starka, texterna surrealistiska och rösten barnslig och kraftfull på samma gång. Varje video var ett litet konstverk och varje singel blev en hit. Human behaviour från Debut, Army of me från Post och Joga från Homogenic är som ett soundtrack till hela 90-talet.

Vill man se alla fina videosar igen kan man låna DVD:n Volumen hos oss. Videon för Bachelorette har en handling värdig en film av Charlie Kaufman.

Hon gjorde filmen Dancer in the dark och blev beryktat osams med Lars von Trier men gjorde samtidigt en fantastisk rolltolkning och ett fantasifullt soundtrack, Selmasongs, inspirerat av fabriksljud och fabriksrytmer.

Sen kom det lite svårare 00-talet. På Vespertine fanns inga dansanta rytmer, utan allt bestod av små sköra ljud, gigantiska speldosor, nynnande körer och en mer återhållsam Björk än någonsin. Videosarna var långsamma. I första singeln Hidden place får man bara närbilder av Björks ansikte.

Medulla fanns inga instrument alls, utan bara röster, körer, strupsångare och beatboxare (människor som gör slagverksljud med munnen). När Volta, som var en mer ”traditionell” Björk-skiva med mycket rytmer och många olika stilar kom, var det som om publiken tappat intresset lite.

Så precis när hon var lite uträknad kommer hon med mastodontprojektet Biophilia om livet, universum och allting. Det är en skiva och en app att leka med i smartphones och surfplattor. Varje sång är visualiserad på olika sätt och man kan till och med spela dem som små spel. I Crystalline åker man i en tunnel och samlar kristaller som förändrar sångens struktur, i Virus kan man skaka på små celler som låter som mjuka bjällror.

Musikens framtid säger många. Nu när ingen vill betala för musik längre utan laddar hem olagligt eller lyssnar strömmande med olika musiktjänster är det kanske just på det här sättet man kan motivera ett köp. Det är nästan omöjligt att lura till sig en betal-app gratis. Och om man tycker om Björk köper man. Formatet passar henne perfekt. Appen förenar ljud och bild och är både underhållning och konst, som så mycket annat hon gjort.

Här ovan kan man se inledningen, det man ser innan man börjar välja sånger.

Missa inte vår teknikhelg om musik och bild 12-13 november. Då kan du prova på Biophilia-appen på en av våra surfplattor!

Kommentarer inaktiverade.