Appar & Internet

Hörlurar. Foto: Wikicommons.

Appar som stöd och hjälp

Publicerat 10 oktober 2013 | Av |

Om man har en smart telefon eller en surfplatta finns det många användbara appar om man har dyslexi eller andra läs- och skrivsvårigheter. Det finns appar som kan läsa upp text, smarta anteckningsprogram och appar där man kan omvandla tal till text.

Voice dream reader är en app som hjälper dig att läsa upp text. Du kan klippa in text från mejl, webbsidor och liknande i appen och få den uppläst. Här kan man dessutom få texten uppläst på göteborgska och skånska. Appen finns för Ipad/Iphone och kostar pengar.

Speak it är också en app som omvandlar text till tal. Här kan du skriva in text eller klippa in skriven text och få den uppläst. Du kan skapa en ljudfil av den upplästa texten. Appen finns för Iphone/Ipad. Appen kostar pengar.

Audio Note är ett enkelt och användbart anteckningshjälpmedel. Du kan skriva, skapa röstanteckningar, rita och lägga in bilder så att allt blir lätt och överskådligt. Appen finns för Android och Ipad/Iphone. Appen finns i en version som är gratis och en som kostar pengar.

Dragon dictation hjälper dig att omvandla tal till text. Med hjälp av appen kan du tala in den text du vill skriva. Texten kan du sedan skicka som sms, mejla eller spara. Appen finns för Iphone/Ipad och är gratis.

Med hjälp av mobilen eller surfplattans kamera kan du omvandla text till tal. Med appen Perfect OCR fotar du det du vill läsa. Sedan hjälper appen dig att läsa upp det som står med hjälp av den inbyggda talsyntesen i surfplattan eller mobilen. Appen finns för Iphone/Ipad och kostar pengar.

Med hjälp av appen Legimus kan du som har rätt att låna talböcker låna och lyssna på dina talböcker i mobilen eller surfplattan. Appen är gratis och finns för Iphone/Ipad och Android.

Flera av apparna vi tipsar om är för Iphone/Ipad, men det finns liknande appar för Andoid. På Logopeden i skolans webbplats hittar du tips på Android-appar. Ännu fler apptips finns på Skoldatatekets webbsida.

Kommentarer inaktiverade.