Appar & Internet

Bild från NE på "Jordlika planeter". JOHAN WARELL/NATIONALENCYKLOPEDIN/NASA

Äntligen NE hemifrån!

Publicerat 30 maj 2018 | Av |

NE=Nationalencyklopedin! Vad är det?

Några av er kanske minns de gamla uppslagsverken i flera band? Och hur lång tid det tog att samla hela uppslagsverket komplett med alla band från A-Ö. Flera år faktiskt! Och dyra var de!

Det var länge sedan nu. Men tro inte att uppslagsverket inte lever kvar. Det gör det men i digital form. Och vi är extra glada för att du nu kan använda det också hemifrån.

Du går in på bibliotekets hemsida via den här länken: www.goteborg.se/soktjanster. Här hittar du alla databaser som Göteborgs stadsbibliotek erbjuder. Här väljer du databasen NE och loggar in på den med ditt lånekortsnummer och pinkod.

Nu kan du enkelt och säkert slå upp allt du undrar över. Men tänker du nu kanske – jag googlar ju bara allt jag behöver veta. Snabbt och enkelt. Ja absolut. Och brukar du kolla källan och kolla fakta själv också? Det är inte så lätt idag i det enorma informationsflödet som vi dagligen möter.

När det gäller information som hämtas från internet är det särskilt viktigt att kritiskt granska vad man funnit. På webben förekommer många texter som inte är granskade alls. Vem som helst kan lägga ut en text i vilket syfte som helst, vilket innebär att kvalitén blir skiftande. Och svårare för oss mottagare att bedöma.

Därför är ett uppslagsverk ett bra alternativ för att kolla fakta. Här är fakta och källor redan kollade. Du slipper göra jobbet.

I NE får du alla artiklar inom olika ämnen dels i en lång version men om du vill kan du också välja en kort, lättläst version.

En del av uppslagsverket är också anpassat för de yngre barnen. Titta under fliken läromedel, där hittar du uppslagsverket Junior.

Det finns alltid nya artiklar som tar upp aktuella ämnen. Det är en stor fördel med det digitala uppslagsverket att det så snabbt kan uppdateras.

Och förutom uppslagsverket hittar du bland annat också ordböcker och lexikon på olika språk. Du kan även träna läs- och hörförståelse på svenska, engelska, tyska, franska och spanska.

Jag rekommenderar er verkligen att kolla NE och botanisera bland spännande fakta!

Kommentarer inaktiverade.