Skönlitteratur

Absolut gehör

Publicerat 28 september 2012 | Av |

Ett av temana på årets bokmässa är irländsk litteratur. Flera författare kommer till Göteborg för att delta i seminarier och träffa läsare på mässgolvet.

En av dem är Colm Tóibín som förutom att han skrivit flera romaner och novellsamlingar även skrivit reportageböcker och arbetat som journalist och kritiker.

Min favoritbok av Tóibín är Flammande ljung som är hans andra roman och den första som översattes till svenska (1995).

Boken handlar om Eamon Redmond som arbetar som domare vid Högsta domstolen i Dublin. Han är plikttrogen och konservativ, gift med Carmel och har en son och en dotter. Nu när han närmar sig pensionen tänker han över sitt liv. Han växte upp ensam med sin pappa efter att mamman dött när hon födde honom. Framförallt är det vid sommarhuset i Cush i sydöstra Irland han går promenader vid havet och minns. Dödsfallen i ungdomen som präglade honom. Hur han träffade sin första flickvän. Arbetet för det politiska partiet Fianna Faíl han hjälpte sin pappa med.

Det är något djupt rörande över Eamon. Hans egna barn är främlingar för honom och relationerna till vänner och släktingar har alltid varit distanserade. Handfallenheten blir total när Carmel insjuknar efter ett slaganfall och en tid därefter dör.

Tóibín har en fantastisk känsla för stämningar och han lyckas beskriva den här mannen som ingen tycks känna med förståelse och som en människa av kött och blod. En brittisk kritiker beskrev språket i Flammande ljung med orden: ”Om han hade varit musiker hade jag sagt att han har absolut gehör”.

Läs fler böcker av Colm Tóibín !

/Boel Enbågen

Kommentarer inaktiverade.