Film, Skönlitteratur

”Welcome to the Island of misfit toys”

Publicerat 20 september 2013 | Av |

Kanske är det så att man får ut mycket mer av något man inte har några särskilda förväntningar på? I alla fall stämde detta då jag såg ungdomsfilmen som visade sig sticka ut i sin genre. ”Welcome to the Island of misfit toys”, säger Sam i filmen. Och det är verkligen en varm och välkomnande ö att få vara med på.

The Perks of Being a Wallflower är inte en highschool-indiefilm där ”outsiders” jagar status och strävar efter att tillhöra den vackra, populära eliten på skolan. Här speglas istället en grupp individer som inte bryr sig om annat än det som gör dem lyckliga. Här finns ett oväntat djup om utanförskap, tillhörighet, identitet, drömmar och att hitta gemenskap och riktig vänskap. Filmen visar flera nyanser hos personerna istället för stereotyper och inget eller ingen är särskilt förutsägbar. Det är en varm men mörk historia med ljusglimtar som inger hopp.

Som genre är amerikanska The Perks of beeing a Wallflower både drama och komedi och baseras på romanen med samma namn av Stephen Chbosky. Författaren har gjort manus och regisserat filmen.

15-årige Charlie börjar highschool och redan första dagen börjar hans nedräkning till examen. Varje dag ska han överleva genom att hålla sig nära väggarna för att förbli osynlig. Snart inser han att vänner skulle hjälpa honom slippa stryk av skolans mobbare. Problemet är att han inte har några. Sin enda och bästa vän har precis tagit sitt liv. Genom filmen skriver Charlie brev till sin vän och i breven visas hans tankar om hur livet och hans person utvecklar sig. Han kämpar också med psykisk sjukdom. Under filmens gång pytsas ledtrådar ut om dess bakgrund men det är just små spår som inte går att förutsäga och pusslet går inte att lägga klart förrän sista pusselbiten ges vid filmens slut.

Charlies blyghet gör det svårt att träffa nya vänner. Hans engelsklärare Mr Anderson blir redan första skoldagen en vän som kommer att inge trygghet och hopp under hela läsåret. Men som Charlie själv säger är det inte samma sak eller socialt accepterat att ha sin lärare som enda vän. Dock en vuxen att lita till. Mr Anderson lånar ut böcker till Charlie för att nära hans författardrömmar.

Charlie tar snart mod till sig och närmar sig sistaårseleven Patrick som till en början framställs som pajas. Patrick och hans jämnåriga styvsyster Sam blir snart Charlies bästa vänner. I deras vänkrets välkomnas Charlie och han omsluts av äkta vänskap och tillhörighet. En ny värld öppnas för honom. Är det så här det känns att vara en outsider, är det just en outsider man vill vara, menar Charlie. Tillhörigheten lättar även hans sjukdoms symptom.

Även om Charlie är huvudperson, lär vi känna de andra i vänkretsen, särskilt Patrick och Sam. Det blir varma och nyanserade porträtt av individerna som man tycker så mycket om. Vänskapen är betydelsefull för alla tre huvudkaraktärerna. De har ett varmt, viktigt och innerligt utbyte av varandra. Livet är inte en dans på rosor för någon av dem. De brottas alla med skilda och svåra problem. Charlies kärlek till Sam leder till en första kyss men blir senare en trigger till hans psykiska problem som till slut blir mörka och djupa. Snart läggs sista pusselbiten.

För dig som minns inledningen av 90-talet blir kanske The Perks of beeing a Wallflower också en härlig liten nostalgitripp. Detta är blandbandens och skrivmaskinens tid. Musiken spelar en stor roll i ungdomarnas liv och många var vi då som spelade in och bytte kasettband med varandra långt innan datorer, spotify och smartphones blev vardag.

Kommentarer inaktiverade.