Arrangemang

Ebba Witt-Brattström. Foto: Marie Klingspor Rotstein. Vic Vem. Pressbild.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Världsbokdagen 2016

Publicerat 19 april 2016 | Av |

Vad har Vic Vem gemensamt med Ebba Witt-Brattström? Jo, bägge kommer att delta i Världsbokdagen 2016. Och de är i gott sällskap.

Per Johansson är aktuell med Kungsträdgårdens svarta hål, en roman där drottning Silvia lockar författaren att skriva om Erik XIV:s kålodlingar i Kungsträdgården. Som alltid skriver Per Johansson in sig själv i boken. Debutromanen Göteborg i päls, om erfarenheter av disken på några Göteborgskrogar och om hans psykiska oro, nominerades till Borås Tidnings Debutantpris. För Cancersurfare (2010), som handlar om hur en författare sliter i hemvården medan han försöker skriva, fick han Göteborgs-Postens litteraturpris.

Sevi Kumral är född 1979 och bosatt i Göteborg. Hon har kallats för Angereds Anne Carlson av Nöjesguiden. Sevri Kumri debuterar i april med poesisamlingen Värdkroppen, som ges ut på lbln press – ett litet göteborgsförlag som drivs av poeter.

Alejandro Leiva Wenger är född i Chile och kom till Sverige när han var nio år. Hans debutbok Till vår ära slog ned som en bomb och blev en av 00-talets mest hyllade svenska böcker. Han var en av de första som skildrade ett Sverige sett från förortens ögon och hans egenkonstruerade invandrarslang väckte stor uppmärksamhet. Efter att ha skrivit manus till den prisbelönta kortfilmen Elixir, baserad på en av novellerna i boken övergick Wenger till att skriva dramatik. I höstas kom samlingen Fakta – tre pjäser.

Rosa Liksom är författare, musiker och konstnär med rötter i Övertorneå på gränsen mellan Sverige och Finland. Hon är en av Finlands största kulturpersonligheter och fick Finlandiapriset för sin roman Kupé nr. 6. Hon är aktuell med Sånt är livet, en samling mycket korta porträtt av marginaliserade existenser i glesbygd. Med grovkornig humor skildras alkoholism, arbetslöshet, depression, utanförskap och destruktiva relationer.

.
Alexander Mahmoud
är fotograf för bland annat Dagens Nyheter. Mellan rummen är hans första bok. Den har sitt ursprung i ett reportage som publicerades i tidningen Re:public hösten 2014, där Mahmoud reser tillbaka till sin hemby för att göra ett personligt reportage om rasism. Boken nominerades till Stora journalistpriset 2015.

Vic Vem är en svensk artist och poet som gjort sig känd för sina nakna och känslofyllda texter. Genombrottet kom 2013 med debutalbumet Villkorslös och dikten Fuck en svensk tiger, uppföljaren Medicinen 2015 och blev hyllad av såväl kritiker som publik. Vic Vem har grundat konceptet ”Mer än ord” vars syfte är att hjälpa ungdomar stärka sina röster och göra sig hörda genom hiphop och poesi.

Ebba Witt-Brattström, feministikon och litteraturprofessor i Helsingfors är aktuell med två böcker i år. Kulturmannen är en svidande uppgörelse med hur kulturmän genom tiderna nedvärderat och motarbetat kvinnliga författare, dramatiker och kulturbärare som borde tillhört kanon. Århundradets kärlekskrig, hennes skönlitterära debut kom i mars och har redan tryckts i 4 upplagor. Hon har hämtat näring ur sitt eget havererade äktenskap och tror sig funnit en form för att beskriva den absoluta botten i en kärleksrelation.

.
Kristina Hultegård
, asylrättsjurist, och Roya Zarrin, poet, läser upp texter av förföljda författaren Fateme Ekhtesaris.

Fateme Ekhtesari är en iransk poet som, efter att hon framträtt på  Göteborgs Poesifestival 2013 fängslades vid hemkomsten till Iran. Hon dömdes till 99 piskrapp och 11,5 år i fängelse för brott mot regimen, osedlighet och blasfemi. När hon släpptes mot borgen flydde hon Iran i januari 2016.

Presentatören Helene Fagertun, född 1984, är författare. Hon kommer från Skråmträsk, Västerbotten, och bor i Göteborg.

Artur Szandrowski är serietecknare och journalist från Göteborg och har gjort årets Världsbokdag-affisch. Han har en kandidatexamen i ryska och är utbildad kulturprojektledare. Arturs teckningar återfinns på Facebooksidan Artur Krafsar.

Världsbokdagen 23 april instiftades 1995 av FN-organet Unesco för att ”uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.” Idén kommer ursprungligen från Katalonien i Spanien där man sedan 1900-talets början har firat skyddshelgonet Sankt Görans dag den 23 april, genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om och få en ros tillbaka.

Världsbokdagen på Stadsbiblioteket arrangeras i samarbete med Författarcentrum Väst. Med tack till Svenska Akademien.

Kommentarer inaktiverade.