Barnböcker, Läs <3 högt

Varför läsa högt för barn?

Publicerat 2 november 2016 | Av |

Det finns många skäl till att läsa högt för barn, men ibland kan det ändå vara svårt att komma igång. Hur tidigt kan jag börja? Vad ska vi läsa? Hur läser jag? Det är frågor som vi på biblioteket gärna hjälper dig med, och även andra frågor som du har kring läsning.

Framför allt är det roligt och mysigt att läsa högt för barn. Både barn och vuxna kan njuta av en stund tillsammans som blir ett avbrott från alla livliga aktiviteter och alla måsten. Gör i ordning en bekväm plats i sängen eller soffan som kan vara läshörna.

När du läser högt pratar du ofta tydligare och långsammare. Det blir lättare för barnet att höra och lära sig nya ord. Dessutom ger läsning tillfälle att prata om känslor och hur vi beter oss mot varandra. Då blir barnet bättre på att förstå både sig själv och andra.

Barn får mycket av sitt ordförråd från tryckt text. Tänk själv när du läser – vad många ord du kan men aldrig använder i dagligt tal! Med ett större ordförråd blir det lättare att förstå faktatexter och så småningom skriva egna skolarbeten. Barn som blir lästa för som små har ofta lättare att lära sig läsa och skriva. Dessutom har det betydelse för barns läsprovsresultat även efter att de har gått i skolan i fyra år, enligt Skolverkets rapport PRILS 2011.

Barn som ser vuxna läsa blir oftare nöjesläsare själva, vilket ökar läsförståelsen och dessutom ger ett glädjeämne för livet.

När kan jag börja?

Du kan börja läsa för ditt barn hur tidigt du vill! Det finns många fina pekböcker med hög kontrast och tydliga bilder även för ögon som precis börjat fokusera. Böcker kan från början blir en naturlig del av livet där lässtunder förknippas med närhet och glädje.

Men man kan naturligtvis börja när som helst och kanske ta väldigt korta böcker eller många pauser i början om det är svårt att koncentrera sig långa stunder.

Vad ska jag läsa?

Det går bra att prova sig fram! Det är inte alls förbjudet att läsa böcker för stora barn för de minsta och tvärtom, men här kommer en liten guide att utgå från. Det är också på det här sättet böckerna står sorterade på biblioteket. Åldrarna överlappar och det finns inga tydliga gränser.

0-2 år

När barnet är väldigt litet är det bra att börja med hårda böcker i kartong som inte går att riva eller tugga sönder. (Det finns också böcker i mjukt tyg och andra material, men dem kan vi tyvärr inte låna ut på biblioteket.) Ofta är det bara en bild per sida och kanske ingen text alls. Det kan vara bilder på barnets vardagsföremål, som mugg, nappflaska, stol och bord. Den vuxna får peka och berätta.

Det kan också vara enkla handlingar som Max-böckerna där det utspelas små vardagsäventyr beskrivna på barnets språk: ”Titta Max” ”Kommer vovven”.

1-3 år

Så småningom kan du fortsätta med små böcker med vanliga sidor. De kan handla om gulliga djur som leker, om typiska konflikter som uppstår på förskolan, eller om andra saker som förekommer i barnets vardag, till exempel BVC-besök, äta mat och gå och lägga sig.

2-6 år

Och när barnet vill, är det dags för de stora bilderböckerna, av typen Alfons och Mamma Mu (men det finns många många fler att upptäcka!). Här kan det vara stora skillnader. Vissa böcker innehåller rejält med text och långa händelseförlopp, medan andra kan vara lika enkla som småbarnsböckerna, som boken Knacka på. Tänk på att barn inte känner samma behov att ”förstå allt” som vuxna gör. Om det är för mycket text, men barnet tycker om bilderna kan man till exempel berätta om handlingen med egna ord eller till och med bara prata om bilderna.

Vi ger dig gärna mer tips och pratar om hur du kan komma igång att läsa för ditt barn. Besök oss. På alla folkbibliotek i Göteborg kan du låna hem en av våra nio olika bokpåsar med utvalda böcker som är fantastiska att läsa högt för barn 3-6 år. Och en massa andra fina barnböcker för olika åldrar.

Stadsbiblioteket Göteborgs projekt Läs ♥ högt är en del av Göteborgs Stads satsning Staden där vi läser för våra barn.