Skönlitteratur

Ulla-Britts klassiker

Publicerat 28 juli 2015 | Av |

En svensk sommarklassiker som fortsätter att attrahera sin publik. Njut av den på det sätt som passar dig bäst!

Det lär ha tagit fem veckor för August Strindberg (1849 – 1912) att skriva romanen Hemsöborna. Året var 1886 och året efter utgavs romanen för första gången. Författaren själv beskriver sitt skrivande så här i ett brev:

”Ledsen och trött, utpinad, jagad som ett vilt djur, satt jag i augusti vid mitt skrivbord för att roa mig själv. Skrev en bonddrängs historia, mina sommarminnen från oförgätliga dagar i Stockholms skärgård.”

1871 tillbringade Strindberg sin första sommar på Kymmendö i Stockholms skärgård. Han var en exemplarisk hyresgäst och återkom sommar efter sommar men efter att han skrivit romanen blev han portförbjuden på ön. Han hade nämligen skrivit Hemsöborna med inspiration av vissa ”figurer” som han lärt känna under sina skärgårdssomrar. Och dessa ”figurer” var uppenbarligen inte roade av hur Strindberg hade skildrat dem i romanen. Hemsöborna beskrivs av författaren själv som den första genuina roman  han skrivit. Vidare beskriver han den så här:

”Det är svenskt lands- och skärgårdsliv i romanform med episoder. Hemsöborna överflödar av svenska landskap, bönder, upplysningsmän, präster, klockare med mera. Där finns vackra saker, fula saker, ledsamma händelser, glada uppsluppna, ystra, dock är de tryckbara alla…..”

Hemsöborna kan lånas på Stadsbiblioteket som inbunden bok eller pocket. Den finns också som ljud- och talbok eller e-bok om du föredrar det.

För att vara skriven för mer än hundra år sedan tycker jag att Hemsöborna är ytterst lättläst. Men visst finns det en hel del uttryck i boken som inte används i dag och som kan vara lite svårtolkade. Mitt råd är att du inte ska avskräckas av det. Hemsöborna är väl värd att läsas och det finns många bottnar i den. Bland annat är den en berättelse om kärlekslängtan och girighet. Den tar också upp aspekter av den eviga (?) konflikten mellan stadsbor och landsbygdsbefolkning. En hel del humor har Strindberg smygit in i sin roman vilket naturligtvis lättar upp och roar läsaren.

Man kan också på Stadsbiblioteket låna den svartvita filmatiseringen av romanen. På 1960-talet gick den som en mycket populär TV-serie i sju delar.

Jag tycker de avslutande orden i Hemsöborna visar prov på Strindbergs högstående formuleringskonst: ”Och till rors i sin egen eka lät den nye herren till Hemsö sina drängar ro sig hemåt, för att styra egen farkost över det nyckfulla livets blåsiga fjärdar och gröna sund.”

 

Kommentarer inaktiverade.