Film

Tusen gånger starkare

Publicerat 23 mars 2011 | Av |

Vad skulle man tycka om den svenska skolan om man såg den med helt nya ögon? Vad skulle man tycka om tjejers och killars roller på en helt vanlig högstadieskola i Sverige?

Tusen gånger starkare är en bok som nyligen blev film, och den handlar om Saga, en flicka som aldrig gått i svensk skola innan, men som kommer rakt in i en niondeklass och börjar ifrågasätta saker. Som varför det alltid är några ”snälla tjejer” som stannar kvar efter bildlektionen och städar, och varför killarna alltid skriker svaret rakt ut i stället för att räcka upp handen.

Eller handlar det egentligen om Signe, hon som berättar historien? Hon som är bäst i klassen men aldrig vågar ta plats eller sticka ut fast hon egentligen har lagt märke till samma saker?

Christina Herrström har skrivit boken, Peter Schildt har regisserat. De har varit gifta och gjorde också TV-serierna Ebba och Didrik och Glappet ihop. Om man har sett dem kan man föreställa sig Tusen gånger starkare också. Det är samma blandning av humor och allvar.

Det är långt ifrån socialrealism. Alla ser välmående och fina ut och ingenting blir riktigt obehagligt. Karaktärerna och händelserna är snudd på överdrivna.

Samtidigt är det ingen renodlad feelgood, utan det finns ett allvar också. Boken och filmen ställer frågor, inte bara om könsroller utan om det mesta man är intresserad av i högstadiet. Vilka roller har man i klassen? Vad är lärarens roll? Hur ska man vara?

Filmen Tusen gånger starkare finns hos oss att låna nu!

Missa inte den här fantastiska teasern (minitrailer) också, där killarna ger tjejerna snygghetsbetyg. Man önskar att man inte kände igen sig.

Ett svar till “Tusen gånger starkare”