Arrangemang

Saga Fagerström. Lina Wolff. Foto: Wolff Perez. Lotta Olsson. Foto: Ulrica Zwenger.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Trappa ner: Lina Wolff, Lotta Olsson och Saga Fagerström

Publicerat 7 november 2016 | Av |

Höstens tredje och sista Trappa ner bjuder på litterär glädje och sorg, ackompanjerat av ljuva toner. Varva ner inför helgen på Stadsbiblioteket, kl 18 drar det igång.

Lina Wolff debuterade 2009 med novellsamlingen Många människor dör som du. Nu är hon aktuell med romanen De polyglotta älskarna. I den vindlande romanväven står mannens blick på kvinnan i centrum, men också förförelsen och förödmjukelsen, älskarnas hjärtskärande tillstånd och drömmen om förlåtelse. Romanen är uppdelad i tre sammanlänkade berättelser med tre olika berättare, där man i första delen får träffa Ellinor. Ellinor är en medelålders kvinna från den skånska landsbygden med ett intresse för våld – slagsmål – som efter åratal av misslyckade relationer med män bestämmer sig för att sätta in en kontaktannons i hopp om att finna den rätte. Annonsen lyder: ”Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm, man”. Mannen som svarar på annonsen är Calisto, en ömklig och svårmodig litteraturkritiker med en nästan hälsovådlig fixering vid den italienska författaren Max Lamas. Litteraturkritikern förfogar över det enda exemplaret av manuset till Lamas livsverk – romanen De polyglotta älskarna och det visar sig snart att manuskriptet är centralt för hela berättelsen. Ellinor och Calistos första kväll tillsammans urartar. De åker hem till Calistos hus i Stockholms skärgård och där blir Ellinor utsatt för ett brutalt övergrepp. Som hämnd kastar hon Lamas manus i öppna spisen och bränner upp det. En raffinerad romanväv byggs på denna intrig, där de två följande avsnitten speglar och belyser historierna. Allt hänger samman, på något sätt. Lina Wolff har skrivit en bok att läsa och att läsa igen.

Lotta Olsson är sedan tidigare verksam som barnboksförfattare och dramatiker. Hon debuterade 1994 med den uppmärksammade sonettsamlingen Skuggor och speglingar och har sedan dess även utkommit med flertalet diktsamlingar. Nu romandebuterar hon med De dödas verkliga antal som är en berättelse om sorg och saknad, om mödrar och döttrar, om liv och död. Om barnlöshet och de livsvalen människan tvingas göra – om det ens går att kalla dem val. En kvinna går omkring i kvarteren runt sin lägenhet vid Vanadisplan i Stockholm. Hon måste fatta ett livsavgörande beslut: fullfölja eller avbryta en graviditet. Dagarna går och medan hon överväger sitt beslut tänker hon tillbaka på sin egen barndom, på sin egen mor och på föräldrarnas olyckliga äktenskap. Det är en gripande och av sorg svidande historia; ett koncentrat av vår samtid där medelklassfamiljens normativa innerstadsliv synas i sömmarna, inte helt utan sarkasm i skildringarna av lattepapporna och deras gelikar.

Saga Fagerström studerar klassisk tvärflöjt på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Hon har spelat flöjt i tretton av sina tjugo år och verkar inom symfonisk konstmusik och kammarmusik. Hon jobbar därtill i projektform med andra konstformer för att nå en bredare och framför allt yngre publik. Saga är uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping och läser sedan förra året på Högskolan för scen och musik. Musik för henne är människans innersta i toner – musiken kommer åt de lyckligaste och sorgligaste punkterna, musiken berör.

Vanadisplan måste man jäkta förbi med ögonen fästade i trottoarens grus eller issörja. Löven som virvlar om hösten. Sommarens glasspapper. Lätt uppförsbacke från vilket håll man än kommer. Här låg ett barngymnastikställe innan, men nu har Lidl flyttat in. Vad hette det? Någonting på engelska, förstås. Little Gym. Children’s fitness. Baby Movement. Ett barngymnastikställe dit barnen skjutsades i vagn av välvilliga, väbeställda förändrar. Men sedan tog Lidl över.

Ur De dödas verkliga antal av Lotta Olsson.

Kommentarer inaktiverade.