Arrangemang, Facklitteratur, Stadsbiblioteket 300m2

Ta del av akademisk forskning i light-version på 300 m2 i höst

Publicerat 29 oktober 2013 | Av |

Från och med september 2013 arrangeras Akademiska kvartar varje måndag klockan 12:30 på Stadsbiblioteket 300 m2. De 15 minuter långa föreläsningarna är ett samarbete mellan Göteborgs Universitet och Stadsbiblioteket, och alla föreläsare är verksamma vid Göteborgs Universitet.

I veckans föredrag fick vi en inblick i vad som försiggår på institutionen för historiska studier då Tomas Nilsson berättade om sin forskning om sjömän och brottslighet år 1880-1930. Den stereotypa bilden av den bråkiga sjömannen är enligt forskningen inte helt obefogad och vi fick höra om fylleri, disciplinering och våld som ett sätt att hävda maskulinitet.

Måndagen dessförinnan stod Angela Wulff, professor i biologi och miljövetenskaper, på scen och vi fick lära oss om Alger – havets gräs och en outnyttjad resurs. Visste du att vi har algernas syreproduktion att tacka för vartannat av våra andetag? Eller att alger kan användas som gödningsmedel, biobränsle, produktion av Omega-3, antioxidanter och inte minst som föda? Hela föredraget hittar du på Göteborgs Universitets Youtubekanal. Du som vill veta mer om alger kan hitta intressanta böcker på biblioteket. Varför inte ta en titt i fotoboken Alger vid Sveriges östersjökust : en fotoflora?

Kom förbi lär dig något nytt på lunchen, när du väntar på vagnen eller ska kolla mailen på 300 m2. Nästa måndag är det Ulrika Holmberg från centrum för konsumtionsvetenskap som föreläser utifrån ämnet ”Köpglädje eller köpberoende” – kanske något att ta med sig innan julhandeln sätter igång för fullt? Du behöver inte anmäla dig och det är givetvis gratis. Se kommande tillfällen nedan:

4 November, 12:30-12:45
Köpglädje eller köpbereonde . Ulrika Holmberg, föreståndare, centrum för konsumtionsvetenskap.

11 November, 12:30-12:45
Kvinnors makt och maktlöshet i myt och skönlitteratur . Britta Olinder, docent engelsk litteratur.

18 November, 12:30-12:45
Slöjd och design kan ge lokalbefolkningen vid Viktoriasjön nya möjligheter till försörjning. Helena Hansson, doktorand HDK.

25 November, 12:30-12:45
Cityhandel vs köpcentra . Martin Öberg, adjunkt, ekonomie licentiat, företagsekonomiska institutionen.

2 December, 12:30-12:45
Nätmobbning – vilken roll spelar den nya tekniken? . Sofia Berne, doktorand, psykologiska institutionen.

9 December, 12:30-12:45
Whistleblowing och yttrandefrihet – gränserna för anställdas kritikerrätt. Susanne Fransson, instutionen för socialt arbete.

16 December, 12:30-12:45
Kan det se ut hur som helst? Vårdmiljöns betydelse för hälsa och vårdens utförande. Helle Vijk, docent, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin