Ung kultur
Detalj ur omslaget till "Submarine". Hamish Hamilton.

Detalj ur omslaget till "Submarine". Hamish Hamilton.

Submarine

Publicerat 19 december 2011 | Av |

En rolig och underbart konstig ungdomsroman om att växa upp.

Joe Dunthorne har skrivit en roman om den underliga Oliver Tate när han tampas med diverse tonårsproblem. Oliver oroar sig för sina föräldrar och har ett lite ohälsosamt intresse av deras förhållande, han misstänker att hans mamma har ett förhållande med sin capoeira-lärare och att hans pappa har sjunkit in i en depression.

Oliver är även, som de flesta 15-åringar, på uppdrag för att förlora sin oskuld. Han skaffar sin en pyroman till flickvän, Jordana, men blir nervös och drar sig tillbaka när hon behöver hans stöd genom en kris.

Oliver beter sig ganska märkligt, säger konstiga saker och har en fäbless för svåra ord som ingen annan har hört talats om. Han har även underliga sätt att lösa problem; flickvän har eksem… mörda hennes hund som orsakar det! Misstänker att mamma har ett förhållande med en annan man… tälta utanför hennes meditationsläger och spionera!

Olivers äventyr är väldigt roande att ta del av, han säger och tänker de mest absurda saker och Dunthorne är VÄLDIGT duktig på att få mig att skratta. Något jag älskar med den här boken är karaktärerna, även de mindre är komplexa och känns så verkliga med sina egenheter, talanger och brister.

Submarine är en fantastisk skildring av tonåren, den får med både de tyngre aspekterna av livet och de lättsammare och utmärker sig i havet av pubertetsstinna och hormonfyllda tonårsromaner.