E-böcker

© Adlibris

Vi testar läsplattan Letto

Publicerat 17 februari 2010 | Av |

Snart kanske du kan låna en Letto läsplatta! Den precis lanserade läsplattan Letto ska klara bibliotekslånade e-böcker. Stadsbiblioteket har givetvis beställt några stycken för test.

Den precis lanserade läsplattan Letto ska klara bibliotekslånade e-böcker. Stadsbiblioteket Göteborg har givetvis beställt några stycken för test och därefter förhoppningsvis utlån. Tänk vad bra det skulle vara för studenter att gratis kunna ladda ner en kursbok som e-bok när pappersboken är utlånad!

Om allt går som vi hoppas, kommer användaren själv att kunna ladda ner e-böcker till läsplattan. Letto är en av de nya läsplattor som ska fungera med e-böcker från eLib som är lånade med bibliotekskort. Man laddar ner e-boken till sin dator, ansluter läsplattan med usb-sladd och drar över filen till plattan på samma sätt som med en mp3-spelare eller usb. Letto fungerar med både Pc och Mac.

Det är inte bara för e-böcker som en läsplatta är smart. Om man t ex har en lång text som pdf-fil kan man ladda över den, eller så kan man spara en word-fil som pdf. Något för översättare kanske?

eLib började i förra veckan sälja vattenmärkta e-boksfiler men det gäller bara för köpta e-böcker. De man lånar med bibliotekskort kommer fortfarande att ha DRM-skydd eftersom det krävs för att filen ska kunna raderas automatiskt efter 28 dagar. Eftersom DRM-skyddet och kopplingen till Adobe är kvar kan det bli lite pyssel för biblioteket att se till att många olika personer ska kunna använda läsplattan.

Det är alltså några tekniska problem kvar att jobba med innan utlåningen kan ske smidigt men jag tror att de snart kommer att vara lösta!

Filformat som fungerar på Letto
EPUB (med och utan Adobe DRM)
PDF (med och utan Adobe DRM)
MOBI (utan DRM )
PRC (utan DRM )
LIT (utan DRM )
DOC, RTF, HTML, TXT, FB2
JPG, PNG, BMP, TIFF