Arrangemang

Stadsbiblioteket Göteborgs program 16-22 november

Publicerat 16 november 2015 | Av |

Massor av Lovecraft, författardagen, nyföretagardagen, löpning, poesi, sagostund på svenska, finska och med TAKK, klassikerprat, psykoanalys och som vanligt mycket mer. Många stora namn och många stora upplevelser. Här kan du se vad som händer dag för dag.

MÅNDAG

Ipad för nybörjare 55+

Måndagar plan 2 kl 11–13
Lär dig använda iPad, surfa på internet och hitta appar. Ta med din iPad, bibliotekskort och pinkod. Du anmäler dig automatiskt för två gånger eftersom kursen är två måndagar i följd. Delta max en kursomgång under hösten.

Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se. Vi ses i receptionen kl 10.50.

Talboksdrop-in

Måndagar Specialmedia Plan 1 kl 15–17
Vi visar dig med läsnedsättning appen Legimus som används för att läsa talböcker på smarta telefoner eller surfplattor. Är du under 18 år krävs målsmans sällskap för att registreras för egen nedladdning.

Lovecraftfestival: Bokcirkel

Måndag 16/11 Dynamo kl 17
Vi bjuder på fika och pratar tillsammans om novellen Vid vansinnets berg (At the Mountains of Madness) av H.P. Lovecraft. När en expedition anländer till Antarktis ödsliga polaröken och börjar borra i den uråldriga ismassan, finner de en mardröm bortom tid och rum… Låna boken på biblioteket och läs innan träffen. Anmäl dig till: dynamo@kultur.goteborg.se

Brädspelskvällar i november

Måndag 2/11, 9/11, 23/11 Dynamo kl 17–21
Nördigt är trendigt och brädspel är ett måste i höst! Vi fikar och spelar brädspel. Passar både den erfarne spelaren och den nyfikne nybörjaren. På plats finns spelföreningarna SARZ och Västspel.

På lätt svenska

Språkträffar på kvällen
Måndagar & Onsdagar Plan 2 kl 17.30
Träna på att prata och förstå svenska.
Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.

Klassikerprat #6

Tåbb med manifestet av Lars Ahlin (1915–1997)
Måndag 16/11 plan 1 kl 18
Lars Ahlins debut, idéromanen Tåbb med manifestet (1943), utspelar sig under depressionen i början av 1930-talet. Lösdriveri är förbjudet när den unge, arbetslöse Tåbb ger sig ut på vägarna. Han söker inte bara arbete, utan också en plats i samhället. Boken är baserad på Ahlins egna upplevelser på samhällets botten. 2015 är det 100 år sedan Lars Ahlin föddes. Han var en av Sveriges främsta, mest egensinniga och nydanande 1900-talsförfattare.

Föreläsare och samtalsledare: Stina Otterberg, litteraturvetare, kritiker och pristagare av Göteborgs Stads litteraturpris 2015.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

TISDAG

För barn: Pelle Plutt (9 mån–2 år)

Varje tisdag 1/9–8/12 kl 10.30
Välkommen in i Tellus för att tillsammans med andra sjunga, ramsa och spela! Sångstunden leds av babysångkonsulent Charlotte Ljung. Boka i kalendariet dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

För barn: Vicke Vire (2–8 mån)

Varje tisdag 1/9–8/12 kl 11.30
Kom och sjung, spela och dansa tillsammans med ditt barn! Sångstunden leds av musikpedagog Caroline Hernberger. Boka i kalendariet dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

Nyföretagardagen 2015

Tisdag 17/11 kl 12–18
Välkommen till Nyföretagardagen – en mötesplats full med kunskap, kontakter och affärsmöjligheter. Få svar på hur du startar ett företag, hur du gör en affärsplan och hittar finansiering. Nätverka med andra entreprenörer och innovatörer och få goda råd.

12-17 Information och rådgivning i utställningshallen. Du har möjlighet att träffa entreprenörer och personer från nyföretagarorganisationer som svarar på dina frågor. 13-14 och 15-16 Låna en entreprenör. Pågår parallellt med föreläsningarna.

Inspirationsföreläsningar på trappscenen:
12.00-12.30 Anna-Lena Johansson, Business Region Göteborg & Sara Wallin, Almi. Bokningen till ”Låna en entreprenör” öppnar.
13-13.30 Framgångssagan nelly.com Jarno Vanhatapio
13.30-14 Nå UT-manande företagande Aila Hirvonen
14-15 Fighting spirit Paolo Roberto
15-15.30 Från hobby till jobb Frida Ramstedt
15.30-16 Prisutdelning i Almis tävling Pitcha din idé! Obs – Ditt tävlingsbidrag ska skickas in före eventet. Anmäl dig på www.pitchadinide.se
16-17 Expect a better tomorrow Andreas Wilhelmsson.
17 Avslutning

I samarbete med Business Region Göteborg, Almi, Västra Götalandsregionen, Coompanion, Drivhuset, Företagarna, Skatteverket, UF, Venture Cup, Göteborgs uppfinnareförening, framtidens företag, Sahlgrenska Science Park, Unionen

Läs mer på www.businessregion.se/nyforetagardagen

På lätt svenska

Språkträff på dagen
Tisdagar Plan 2 kl 13
Träna på att prata och förstå svenska.
Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.

Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Tisdagar & Torsdagar Plan 2 kl 16.30–19
Vi hjälper dig med SFI- och gymnasie-läxor.

Teknikdrop-in med e-bokshjälp

Tisdagar plan 1 kl 15–17
Vi visar hur du lånar e-böcker, laddar ner tidningar med PressReader och svarar på dina frågor om surfplattor, appar, sociala medier och det digitala biblioteket.

Glöm google – Upptäck databaser!

Tisdagar Plan 2 kl 16.30–19 Drop-in
Tidningar, artiklar, skönlitteratur, biografier, stipendier, naturvetenskap, medicin, historia, geografi och juridik. Upptäck våra databaser! Här finns nästan allt. Vi hjälper dig att söka.

Lovecraftfestival: Workshop – Gör en egen skräckfilm

Tisdag 17/11 Dynamo kl 17–21
”En äcklad, känslig skugga slingrar sig i händer som inte är händer, i blindo virvlande förbi den ruttnande skapelsens kusliga midnätter; döda världars lik med sår som städer; kadavervindar som stryker förbi de bleka stjärnorna och får dem att tindra svagare.”

Var med och skapa skräck som får nackhåren att resa sig! Nu har du chansen att vara med och göra en egen skräckfilm i H.P Lovecraft-anda med hjälp av professionella filmskapare. Det finns ett begränsat antal platser så skynda att anmäla dig till: dynamo@kultur.goteborg.se

Läsecirkel på franska

Tisdag 17/11 Plan 2 kl 17.30
Vi läser och diskuterar franska romaner och noveller. Föranmälan krävs. Du kan anmäla dig i receptionen eller ringa 031-368 34 00.

Psykoanalysens fyra grundbegrepp

Tisdag 17/11 Plan 1 kl 18
Jacques Lacans seminarium utspelade sig vid en kritisk punkt i hans karriär, 1964-65, då han hade förlorat sin plats som föreläsare vid sjukhuset Sainte-Anne och uteslutits från den internationella psykoanalytiska associationen (IPA). Här sammanfattar och följer han upp resultaten av sitt då mer än tioåriga arbete, ägnat åt vad han kallade en “bokstavlig kommentar av Freuds text”.

Föreläsare: Carin Franzén, professor i språk och kultur vid Linköpings universitet och Mats Svensson, psykolog och psykoterapeut.

I samarbete med Göteborgs Kliniska Seminarium.

ONSDAG

Seniornet datorhandledning 55+

Onsdagar på plan 1 kl 10–11 och 11–12
Seniornet hjälper dig att börja använda dator, internet och e-post med mera. Boka en timme åt gången. Delta max tre gånger under hösten. Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se.

Släktforskning

Onsdagar plan 2 kl 13–15
Vi visar bibliotekets databaser och hjälper dig att börja släktforska. Handledningen är individuell och du kan delta max 4 gånger under hösten. Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se. Avboka din plats vid förhinder. I samarbete med GöteborgsRegionens Släktforskare.

För barn: Läxhjälp (9–12 år)

Varje onsdag 2/9–9/12 på barnavdelningen kl 16–18
Har du någon läxa som är supersvår? Eller vill du bara bli lite bättre på matte? Vi träffas i Verkstan, det är bara att komma! I samarbete med Röda Korsets Ungdomsförbund.

För barn: Läxhjälp för högstadiet

Onsdagar Dynamo kl 16–18
Röda Korsets ungdomsförbund ger läxhjälp till dig i högstadiet.

Lovecraftfestival: Martin Andersson om Lovecraft

Onsdag 18/11 Dynamo kl 18.30–19.30
Om H.P. Lovecraft hade levt i dag hade han förmodligen tagit selfies konstant, twittrat ut varje åsikt och videobloggat sin frukost. Lovecraft är nämligen en av 1900-talets mest utförligt självdokumenterade personer.

Martin Anderson är en av Europas främsta Lovecraft-kännare och berättar allt från vilken hans favoritglass var till den personliga filosofi som genomsyrar hans mest kända verk och, inte minst, hans betydelse för fantastikgenrernas utveckling.

Lovecraftfestival: Lovecraft-quiz

Onsdag 18/11 Dynamo kl 19.30
Frågesport där du får användning för dina Lovecraft-trivia. Det lag som svarar mest rätt går hem med den maffiga boken The new annoatated Lovecraft – den ultimata boken för alla Lovecraft-fans.

På lätt svenska

Språkträffar på kvällen
Måndagar & Onsdagar Plan 2 kl 17.30
Träna på att prata och förstå svenska.
Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.

Bohus Stickning

Onsdag 18/11 Plan 1 kl 18
Lyssna på historien om bohusstickning – konsthantverket som började som ett nödhjälpsarbete under 1930-talet, och som var ett sätt att ge inkomst åt fattiga familjer under depressionen. Medverkande är Viveka Overland, Bohusläns museum, Solveig Gustafsson, Solsilke, och Pernille Silfverberg, AngoraGarnet.

TORSDAG

Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Tisdagar & Torsdagar Plan 2 kl 16.30–19
Vi hjälper dig med SFI- och gymnasie-läxor.

Lätt svenska: Körkortsboken

Torsdag 5/11, 19/11, 3/12 plan 2 kl 17.30
Lärare från körskolan hjälper dig att läsa och förstå körkortsboken.

Lovecraftfestival: Improvisationsteater

Torsdag 19/11 Dynamo kl 19–20
Miskatonic Improversity spelar improviserad teater i H.P. Lovecrafts anda. Föreställningen tar formen av en pjäs där publiken påverkar handlingen. Utmana skådespelarna med era mörkaste, galnaste och mest monstruösa förslag.

Poesisamtal med Pär Thörn

Torsdag 19/11 Plan 1 kl 18
Pär Thörn, ljudkonstnär, performanceartist och avantgardistisk poet, presenterar Åke Hodells (1930–2000) klassiska konkreta diktsamling igevär och ställer sig frågor som: Vad är ljudpoesi? Vad är ett litterärt sabotage? Åke Hodell var en svensk stridspilot, poet, författare, text-ljudkompositör och konstnär.

Löparens hjärta

Torsdag 19/11 Trappscenen kl 18
Markus Torgeby är löparen som 20 år gammal bosatte sig i en kåta i den jämtländska skogen, där han levde i fyra år som en eremit. Markus vänder sig till alla som har funderat på att kliva av ekorrhjulet och ställer sig frågande till bl a dagens löpartrend. Självbiografin Löparens hjärta handlar om att våga gå sin egen väg och den kraft som finns att hämta i ensamheten och naturen.

FREDAG

Författardagen 2015

Fredag 20/11 Hörsalen kl 10–16 (drop-in)
Tolv aktuella västsvenska författare presenterar sig själva. Startföreläsning: Mikael van Reis med sin biografi Den siste poeten: en essä om Paul Celans aska.

Medverkande: Olivia Bergdahl, Sten Björnulfson, Kristofer Folkhammar, Henri Gylander, Sara Hallström, Christina Heldner & Torsten Rönnerstrand, Maja Hjertzell, Gunilla Linn Persson, Jila Mossaed, Kerstin Paradis Gustafsson, Jerker Sagfors Jessica Schiefauer.

Författardagen är i första hand till för pedagoger och bibliotekarier men är även öppen för allmänheten i mån av plats.

Föranmälan krävs – klicka här

I samarbete med Författarcentrum Väst och Kultur i Väst.

Fredagshänget (9–12 år)

Varje fredag 4/9–11/12 på barnavdelningen kl 16–17
Gillar du att träffa och hänga med kompisar? Gillar du också att spela spel, pyssla och göra roliga skapandeuppdrag? Kom till barnavdelningens Crafty Corner där vi gör olika roliga saker varje fredag. Ingen anmälan, det är bara att komma. Vi ses!

Månadens språk – Baltiska språk – INSTÄLLT

Fredag 20/11 Trappscenen kl 17
Vi uppmärksammar de baltiska språken estniska, lettiska och litauiska med uppläsningar, dans och musik.

För barn: Sagostund på baltiskt språk

Fredag 20/11 på barnavdelningen kl 16

(För information om vilket språk, hör med barnavdelningen). Ingen bokning, biljett eller åldersgräns.

Lovecraftfestival: Lovecraft i seriernas värld

Fredag 20/11 Dynamo kl 18–19
De senaste åren har det forsat fram en flodvåg av tentakelfyllda skräckseriealbum på både svenska och engelska, alla på olika sätt inspirerade av H.P. Lovecrafts märkliga universum. Men vilka är egentligen läskigast, mustigast och snyggast tecknade?

Från Serieteket i Stockholm kommer Lovecraft-kännaren och serieexperten Anders Lundgren och reder ut i seriedjungeln. Anders plockar fram guldkornen och tipsar om vilka Lovecraft-serier du bara måste låna med dig hem.

Joakim Hanner, skaparen av festivalens affisch, berättar om sin Lovecraft-inspirerade serie Kelippot och om festivalillustrationen.

LÖRDAG

För barn: Sagostund på finska med Laura Paasio

Lördag 21/11 på barnavdelningen kl 14

Ingen bokning, biljett eller åldersgräns.

För barn: Sagostund med TAKK (Teckenkommunikation), framförs av Alexandra Gozon

Lördag 21/11 och 5/12 på barnavdelningen kl 15 

Från 3 år. Ingen förbokning, men begränsat antal platser och biljett hämtas i barnavdelningens disk från kl 14.30 samma dag.

Lovecraftfestival: Lyssna till Skräckens labyrinter

Lördag 21/11 Hörsalen kl 10–14 (Drop-in)
I mina plågade öron ljuder ständigt ett mardrömslikt prasslande och flaxande och svagt, avlägset skällande som från en väldig hund.

Låt dig svepas in i fasa och mörker och lyssna till den legendariska skådespelaren Ernst-Hugo Järegårds inläsning av Lovecrafts noveller. Under dagen så spelas den klassiska inspelningen upp i hörsalens kraftiga ljudsystem. Så slå dig ner i mörkret och njut.

I samband med uppspelningen visas konstnären Veronica Sandahals tolkning av novellen Dunwich horror i form av ett bildspel i storformat.

Lovecraftfestival: Anders Fager – Befria Lovecraft från Lovecraft

Lördag 21/11 Hörsalen kl 15–16
Anders Fager debuterade som författare 2009 med Svenska kulter och har sedan dess etablerat sig som en unik röst i den svenska samtidslitteraturen. I Fagers skrivande dyker fenomen och varelser från Lovecrafts mytologiska värld upp i ett Sverige vi alla känner igen. Han pratar om Lovecraft utifrån det egna skrivandet, Lovecraft som en inspirationskälla och om det ständigt aktuella fenomenet H.P. Lovecraft.

SÖNDAG

Nyfiken på skrivande?

Söndag 22/11 kl 10-16 samling i entrén kl 10
Vi leker med orden och ser var pennan för oss. Hur hittar eller skapar man inspiration till att börja skriva? Vi provar det mesta: berättelser, poesi, bloggtext och självbiografi. I denna endagskurs gör vi lekfulla övningar utan prestationskrav, bara kom och sätt sprätt på din fantasi!

Kursledare är Mina Widding, skrivpedagog och poet med många års erfarenhet av kurser i kreativt och självbiografiskt skrivande.

Föranmälan krävs, klicka här för att komma till kalendariet.

Sagolik söndag: Du skapar boken (5–8 år)

Söndag 22/11 på barnavdelningen kl 14
Du i publiken bestämmer vad som ska hända i berättelsen! Det gestaltas på scenen av två teaterpedagoger från Teaterhuset Mölndal. Ångrar du något är det bara att ropa STOPP! Då spolas historien tillbaka. Och är egentligen ett enda slut det bästa, eller ska det vara flera olika? Ingen bokning, men begränsat antal platser.

Lovecraftfestival: Skräckmusikal

Söndag 22/11 Hörsalen kl 16
Lovecrafts oheliga ande vakar över skräckmusikalen Sound of darkness. Melodierna och handlingen känns delvis igen från Sound of music. Men här har den klassiska musikalen förvridits till en skräckfylld föreställning inspirerad av Cthulhumytologin. Den fria teatergruppen Showgoth har tidigare satt upp den kultförklarade Lovecraft-musikalen En shoggoth på taket.

Kommentarer inaktiverade.