Skönlitteratur

Sommarpratare med sprudlande energi

Publicerat 17 juli 2014 | Av |

Jag tror jag föds i ett samtal med två gråtande skyskrapor. Första tecknet på liv är suddiga prickar i bergen.

Så skriver Navid Modiri i en av sina dikter. De nyss återgivna raderna finns med i den sextiotvå sidor tjocka, eller snarare tunna, diktsamlingen Skrik om du brinner som är  Modiris debutbok och utkom 2007. Den presenteras som ”en bok om ett krig som vilar strax under skelettet, om jordbävningar, ångkokt ris och information”.

I förordet till Skrik om du brinner skriver Johannes Anyuru: ”Att läsa Navids dikter får mej att minnas hur jag som barn lyfte stenar, stora stenar, man välte dem med foten ihop med en vän, i ett litet skogsparti. Hittade gråsuggor, myror, tusenfotingar, brukade verkligen – älska det.”

Skrik om du brinner kan starkt rekommenderas som reselektyr. Den väger nästan ingenting och du kan läsa i den lite då och då. Jag lovar dig en annorlunda läseupplevelse!

Dagens Sommarpratare i P1, Navid Modiri, har, vid sidan av poesiskapandet, också bl.a. varit programledare för Filmkrönikan i SVT. Numera är han föreläsare, artist och inspiratör – om det nu går att med några få ord beskriva Modiris arbetsfält. Modiri har för övrigt vid mer än ett tillfälle föreläst på Stadsbiblioteket.

Bloggen 365 saker du kan göra startades av Modiri i januari 2010. Han trodde då att projektet med bloggen skulle pågå under ett år, men bloggen kom att förändra hans liv. I bokform kan du ta del av Modiris lista över ”kreativa, utmanande, nya och skrämmande saker du kan göra.” Till varje förslag finns också specificerat tidsåtgång, kostnad, nackdelar och fördelar.

Som nummer ett på listan hamnar: Starta en blogg. Nummer elva lyder: Ljug för att överleva och det allra sista, nummer 365, är av det mer lustfyllda slaget: Tillverka ett barn. När det gäller tidsåtgång skriver Modiri att det kan ta några månader, för alla blir ju inte med barn på första försöket. ”Det kan ta många försök och det är inga konstigheter.”

Låna fler böcker av Navid ModiriGöteborgs stadsbibliotek!

Kommentarer inaktiverade.