Appar & Internet

Det nya Stadsbiblioteket Göteborg börjar ta form! Foto: Elin Nord.

Skapa collage av dina mobilfoton

Publicerat 3 oktober 2013 | Av |

Med mobilens hjälp kan man bli en mycket bättre fotograf än vad man egentligen är. Bra för oss som mest tar upp mobilen och trycker av kameran lite på vinst och förlust.

Skapa fotocollage

Ibland ser man att vänner har skapat  ett collage av sina foton på Instagram. Man har skapat en bild av flera bilder. Det finns många appar som hjälper en att göra tjusiga och roliga collage, en sån app är Diptic. Du använder dig av bilderna som du har på din mobil eller surfplatta.

Först väljer du hur du vill att collaget ska se ut. Det finns många mallar, en del är enkla men det finns också många som är lite knasigare och tokigare. Sedan laddar du upp de foton du vill skapa collaget av. Du kan sedan ändra bilderna med hjälp av filter, ändra kontrasterna och färgerna i bilderna. De ramar som delar av bilderna i collaget kan du också ändra på många sätt, du kan ändra tjocklek, färg, form och mönster på dom. Det går även att skriva in text i bilden.

När du är klar med bilden så kan du spara den bland dina foton eller dela direkt till en app, exempelvis Instagram. Diptic finns för Iphone/Ipad och Android. Appen kostar pengar.

Dela dina foton med andra

Instagram är en fotoapp i vilken du kan redigera dina bilder på ett enkelt sätt. Det finns olika filter och effekter som du kan lägga på dina foton för att  förändra och förvränga färgrerna i bilden. Många filter ger en retrokänsla till fotot, som om man hade tagit fotot med en äldre analog kamera. Instagram är även ett socialt nätverk. Du kan dela dina foton med vänner, som kan kommentera och gilla bilderna. Man kan följa vänner, kändisar, företag och andra personer och se vilka foton som dom lägger ut. Här kan du läsa mer om Instagram. Instagram är en gratis app och finns både för Iphone/Ipad och Android.

Om du har Instagram så kan du följa oss på biblioteket där! Vi har tre olika Instagramkonton där du kan se bilder från vad som händer på biblioteket, få boktips och delta i roliga tävlingar. Vi heter Stadsbiblioteket, Stadsbiblioteketdynamo och Stadsbiblioteketmiini. Sök gärna upp oss på Instagram och följ oss!