Film

Shakespeareveckan: Shakespeare på film

Publicerat 31 oktober 2016 | Av |

Är du lite sugen på att komma i Shakespeare-stämning? Gör som jag och mjukstarta med två filmer!

Är du så där lite lagom nyfiken på att få en uppfattning om vad William Shakespeare lämnade för texter till eftervärlden? Jag kan då rekommendera en härlig Shakespearekväll som med fördel kan inledas med Shakespeare in love. DVD-filmen från 1998 är en romantisk komedi där vi blir bekanta med den store skådespelaren och dramatikern William Shakespeare (1564 – 1616).

I början av filmen har Shakespeare skrivkramp. Han kommer inte riktigt igång med sitt skrivande av det som så småningom ska bli det klassiska dramat Romeo och Julia. Det krävs en förälskelse för att krampen ska lätta. Och VILKEN förälskelse! Det slår gnistor om det härliga kärleksparet Joseph Fiennes och Gwyneth Paltrow, som är huvudpersoner i denna film. Innan den är slut har vi njutit av flera passionerade kärleksscener men också förväxlingskomik av olika slag.

Visst ger Shakespeare in love en tillrättalagd bild av Shakespeares kärleksliv och hans skrivande, men filmen är underhållande och bitvis väldigt rolig. Den fungerar utan tvekan som en ingång till William Shakespeares stora produktion av klassiska dramer.

Jag fortsätter min filmkväll med ett lite tyngre drama där det klassiska Shakespearedramat Kung Lear har flyttat in i vilda västernmiljö och tiden har förflyttats till 1840-talet.

I King of Texas får vi följa en makthungrig äldre man med tre vuxna döttrar. Mannen heter John Lear.

Vi kastas direkt in i en värld av våldshandlingar, girighet och undanträngda känslor. Bland filmens övriga ingredienser märks intriger, otrohet, svek och maktlystnad.

John Lear kräver  av sina döttrar att de bedyrar sin kärlek till honom. I annat fall hotar han med att göra dem arvslösa. De två äldsta får anses som de mest avoga och falska av de tre, men i detta skarpa läge förklarar de, utan minsta tvekan, sin kärlek gentemot fadern. Den yngsta däremot vägrar att ställa upp på de krav som fadern ställer. Trots att hon är den av döttrarna som har tagit mest hand om honom blir hon bryskt avvisad från det hem hon delat med sin far under de sista åren. Hon görs också arvslös.

Filmens Lear spelas av Patrick Stewart och jag fascineras av hans rolltolkning. Särskilt starka är scenerna där Lear uppträder förvirrat och där han bokstavligt talat ligger och krälar på marken. Julie Cox, som yngsta dottern, gör också en enastående rollprestation; hon står kluven mellan sin far och sin älskare och hon får betala ett mycket högt pris för de val som hon tvingas göra.

Shakespeare in love och King of Texas kan du låna på Stadsbiblioteket. Fler Shakespearefilmer här!

Missa inte Shakespeare-veckan på biblioteket! Vecka 44, 2016. Läs mer här.

Kommentarer inaktiverade.