Film, Musik, Skönlitteratur

Shakespeare i mitt hjärta

Publicerat 26 september 2011 | Av |

Det är kul med William Shakespeare, hans verk slutar aldrig upp att fascinera. Pjäserna sätts upp gång på gång och de transformeras till alla möjliga och ibland omöjliga former.

I år spelas till exempel Romeo och Julia på Dramaten i Stockholm och som musikal på Göta Lejon. Till våren sätts pjäsen även upp på Stockholm Stadsteater och i höst visas musikalen West Side Story, som Romeo och Julia ligger till grund för, på Göteborgsoperan.

Dessutom har Romeo och Julia spelats in som film ett par gånger bland annat av Zeffirelli och den som har missat Baz Luhrmanns film från 1996 med Leonardo Dicaprio och Claire Danes har nått att se fram emot.

Det finns också Romeo och Julia i balettform med musik av Prokofjev och flera operaverk med musik av Bellini, Zingarelli och Goundo.

Romeo och Julia är bara ett exempel på pjäser som spelas år efter år i olika former runt om i världen med olika infallsvinklar. Det är nämligen så att Shakespeare är evigt aktuell, hans pjäser är jämt moderna eller rättare sagt problematiken som William såg i mänskliga relationer i slutet av 1500-talet dras vi fortfarande med och därför är hans verk också tacksamma att lägga i modern miljö, fast egentligen ligger hans geni i att de är aktuella även utan att vi sätter på rollfigurerna nutida kläder eller placerar dem i modern scenografier, budskapet går fram ändå!

Flera andra av Shakespeares pjäser har blivit film genom åren. Bland de mest kända är Kenneth Branaghs filmatiseringar av Henry V 1989, Much Ado About Nothing (tyvärr bara som VHS hos oss) 1993, Hamlet 1996, Love´s labour´s lost 2000 och As You Like It 2006.

Här på Stadsbiblioteket kan du låna något som William ligger bakom i många olika former, du kan läsa pjäserna, du kan låna biografier om Shakespeare och hans liv, du kan låna konst- och kostymböcker från tiden, böcker om olika uppsättningar och böcker om Elisabetansk teater, du kan låna filmer och noter och du kan till och med låna vinylskivor med Shakespeares texter.

Dessutom finns det en sagobok där dramerna är berättade i prosaform, Shakespeare sagor av Leon Garfield. Det finns också Oberons gästabud – en Shakespeareiad för omogen ungdom av Lennart Hellsing och flera andra barnböcker på Shakespeare dramer och från hans tid.

Ja, som du ser, alla vägar bär till William Shakespeare och kanske kommer du också att ha William i ditt hjärta efter att du har provat på ett eller annat här! Allt som är länkat kan du låna.

På Kulturnatta fredagen den 14:e oktober kan du komma till Stadsbiblioteket kl. 20.00 eller 22.00 och titta på ett smakprov ur föreställningen Absolutely Shakespeare: scener ur ett mästerskap.

2 svar till “Shakespeare i mitt hjärta”

  1. Shakespeares egna i all ära, men rätt kul tycker jag All the World’s a Grave är av John Reed där han använt Shakespeares språk och karaktärer och skapat en helt ny tragedi i fem akter. ”Efter att ha tagit Julia till fånga som krigsbyte återvänder prins Hamlet hem för att upptäcka att hans mor har mördat hans far och gift sig med Macbeth. Det är bara början…” 🙂

  2. Tack Jonas för tipset, låter jättespännande, måste jag kolla upp, hittade den tyvärr inte i vår katalog, men kanske kan vi köpa in den, det kan ju vara fler en jag som blir nyfikna. 🙂