Facklitteratur, Ung kultur

Att hitta sin egen stil

Publicerat 28 april 2010 | Av |

Efter den grymt kalla och mörka vintern så har det nu äntligen blivit ljusare. I detta ljus har jag upptäckt att mina kläder ser otäckt bleka ut. Jag behöver en uppdatering i modets värld.

En av mina inspirationsfavoriter på nätet är The Sartorialist. Dessa ögonblickbilder av gatans mode är också i bokform ständigt utlånad på biblioteket.

I Stadsbibliotekets modehörna bevandrar sig besökare bland våra modeböcker och modetidskrifter. En bra svensk modebok är Vintage av Marie Birde. I den finns ett urval av de bästa vintagebutikerna runt om i landet. En butik i Göteborg som var banbrytande när det gäller vintage var Miss Ragtime.

Likväl som jag går till bibliotekarien och frågar efter boktips i min smak eller något som kan utveckla mitt läsande, kan jag alltid gå till Miss Ragtime och fråga personalen: Jag har svårt för färgrika kläder, var ska jag börja för att ljusa upp min garderob?

Jag tar alltså mitt bleka jag och går till butiken där jag möts av vår. Solljuset strömmar in i lokalen och jag ser ljusa färger, blekt jeanstyg och pastell. Jag får en känsla av att jag vill bära allt som finns här av kläder, accessoarer och skor.

Skyltdocka. Foto: Daniella Brummer Pind.

Butiksägaren Jessica Lundqvist öppnade Miss Ragtime 1997 och satsade då enbart på second hand. Senare flyttade butiken in på bakgården vilket blev mysigt och mer attraktivt. Då utvidgades försäljningen med kommissionsförsäljning och Jessica köpte upp vintage från runt om i Europa men med tonvikt på märken från Sverige. Efter att ha bott i Frankrike i många år ville Jessica ta konceptet med vintage till Göteborg. Idag finns det flera aktörer på vintagemarkanden i Göteborg och även klassiska second hand butiker som till exempel Myrorna och Emmaus lägger mer fokus på modetips i sin marknadsföring.

Idag ligger Miss Ragtime i en lokal på Magasinsgatan dit man flyttade 2007 och då utökades sortimentet med nyproducerade ekologiska kläder samt unika märken som inte finns på marknaden överallt. Ida Rask är butiksansvarig och arbetar sedan sju år tillbaka i butiken. Ida började arbeta här efter en avslutad utbildning på HDK.

Butiksföreståndarna för Miss Ragtime. Foto: Daniella Brummer Pind.
Ida Rask och Jessica Lundqvist. Foto: Daniella Brummer Pind.

När du startade butiken, var det ett nytt butikskoncept för Göteborg då?

Jessica
– Ja, det var det. Jag hade bott i Frankrike i många år och där var second hand fräscht, här hemma var det fortfarande Myrornas och loppis. Det var stora högar av kläder som låg och som man fick rota i och då kände jag att nej, jag ska göra något nytt, en fräschare variant utav second hand. Second hand hette det då, ordet vintage fanns inte när jag startade. Vintage talade man om i Frankrike och England. Vintage är en begagnad Dior väska från 60-talet, vintage är inte en gammal Filippa K kofta från förra året. Det är second hand. Det är märkeskläder som är vintage, helst från 60-70-talet, men även äldre.

Håller ni er à jour med vad som är senaste modet eller är det viktigare att blanda stilar idag?

Ida –Det är viktigt för oss att hålla oss à jour, men det är snarare så att vi använder andra typer av material som vi jobbar med för att skapa en stil. Du kan skapa en stil bara med hjälp av nya kläder, men här har du möjlighet att skapa det med både nya och gamla kläder. Det är fortfarande känslan och stilen som kunden vill åt. Vi jobbar mer med ett arbetsmaterial, här jobbar vi med att styla.

Jessica – Idag är det många ungdomar som kommer och rådfrågar oss och gör specialarbeten om mode. Det beror nog på att vi vågar blanda vintage, second hand och nya varor. Jag tycker att Sverige har många små designers men många är väldigt lika varandra. Vi är fortfarande inne i en lågkonjunktur även om vi är på väg ut ur den, vi suktar lite efter att det ska hända något nytt.

Är det viktigt idag att ha en stil, kan man inte byta stil från dag till dag?

Jessica – Jo, det är så vi jobbar här. Vem är vi idag? Vi klär om våra dockor varje dag. Det är som en scen, det är som att jobba på en teater när man är här.

Vilken är er målgrupp?

Ida -Vi har många stamkunder som kommer in nästan varje dag. Vi får in nya saker varje dag i och med att vi också jobbar med inlämning. Då vill man inte missa det nya som kommer. Den största gruppen av tjejer som kommer in här är väl mellan 20-35 år. Sedan märker vi att på senaste året har vi fått fler äldre kunder mellan 35-50. Yngre tjejer är oftast mer intresserade av fashion, det vill säga mode, små trender som gäller nu som alla ska ha. De äldre är mer noggranna med bra kvalitet och att det ska vara skönt eller något som känns speciellt. Många av våra kunder kommer hit för att de vill hitta något som inte finns i en annan butik. De vill hitta något som är lite eget och mixat med något som är vintage. Vintagedelen av butiken innebär att det bara finns ett plagg av varje. Men även våra nya kläder som vi tar in har vi väldigt få av.

De senaste månaderna har vi på Stadsbiblioteket arbetat i modets tecken på vår Facebook sida där vi har inspirerat våra besökare med Göteborg Library Style. Vi fotograferar våra besökare och funderar över om det finns ett biblioteksmode.

Hur tror du att en biblioteksbesökare ser ut och tror du att biblioteksbesökarna kommer till er butik?

Ida -Ja det tror jag! Det är nog väldigt blandat hur biblioteksbesökarna ser ut, det känns som att det inte är någon speciell typ som går till biblioteket. Det är lite som det kan vara här, det är omöjligt att säga vem som är en average besökare.

Hur ser en bibliotekarie ut då?

Ida -Där kanske man har lite fler fördomar. Men jag tycker det är väldigt svårt det där med stil, för mig är det lite på väg bort. Det känns som att det blir mindre och mindre av att man har en viss stil för att man är något speciellt. Det finns självklart kvar, men det här med identitet och tillhörighet till en viss grupp är inte riktigt lika viktigt som det var tidigare. Det märker vi här, folk är mer intresserade av att hitta: Vad är min stil? Vad är jag? Inte så mycket hur ska jag se ut eftersom jag är fyrtiofem och jobbar med just det här. Det finns en större frihet i dag i att vara personlig. Det är helt omöjligt att säga helt enkelt vilken stil en bibliotekarie skulle ha, det har man lärt sig här om inte annat. Någon kan vara flygvärdinna och man tror att de jobbar på posten, så man har blivit ödmjuk inför det.

Vad är det för stil som gäller i vår?

Ida -De trender som är utstickande är till exempel mycket jeans; skjortor, byxor och jeansjackor. Det är som det alltid är när det är vår och sommarsäsong, mycket vitt, mycket ljusa pastellfärger. Beige, tvättat och dova pasteller. Sedan är det olika vad som funkar i olika städer. Göteborgarna är blåvita på våren och sommaren, mycket blått och vitt, gärna randigt.

På Stadsbiblioteket har vi en avdelning särskilt för mode. Har ni några böcker om mode att rekommendera?

Ida -Boken Vintage. Den går igenom årtionden och har skrivit om tips på bra vintagebutiker i Sverige. Vi är med på ett hörn. Just vad gäller vintage så bläddrar jag mycket i större modemagasin för att få inspiration, allt från Elle till Vogue, franska Numero. I bokväg så har jag hemma en bra bok som heter The Fashion Book, där man går igenom alltifrån stilikoner inom mode till modedesigners, till stilar. Från A till Ö. Lite historia kring mode.

Jessica -Jag läser bara franska modetidningar. Dels för att jag är fransklärare i botten och har bott där i många år. Jag tycker de är bättre, bilderna är bättre. Jag tycker att Paris är modets stad, det finns allt där. Vogue, Elle, Marie Claire, Bazaar. Jag läser tidningar för alla åldersgrupper eftersom våra kunder är allt från 16 till 65.

Vi har en tidskrift om tonårsmode på biblioteket som är relativt ny, Nylon. Känner du till den?

Jessica -Ja, absolut! Jag har inte hunnit läsa den själv ännu, men modet föds ju i de ungas tidskrifter. Det är ett bra sätt att hänga med, men de bästa fotograferna finns i de lite större mer etablerade tidningarna. Och där blir jag väldigt inspirerad utav bilder. Jag tycker The Fashion Book är bra. Jag har försökt att leta efter böcker som kan inspirera, men det är mest tidskrifter. Det är mer om man ska specialisera sig på något speciellt årtioende. Biografier om modeskapare och hur de tänker är sådant man också är intresserad av. Om Chanel eller Yves Saint Laurent.