Arrangemang, Politik och Europa
Johanna Johansson. Foto: Carl-Johan Söder.

Johanna Johnsson. Foto: Carl-Johan Söder.

Rapporteringen från Europa

Publicerat 25 februari 2011 | Av |

Hur skildras EU och Bryssel i svensk media och vad händer bakom kulisserna från rapporteringen? Möt journalisten Johanna Johnsson som under två år var SVTs korrespondent i Bryssel.

”Journalister ska kunna EU:apparaten” sa Rolf Fredriksson i oktober 2010 när han blev intervjuad av tidningen Second Opinion. I sak är nog väldig många överens med Rolf Fredriksson att det borde vara så.  Han menar att allmänheten inte har förståelse för hur stor EU:apparaten är och att det dessutom inte är helt självklart av vem, eller var, besluten tas när lagar ändras och impliceras i den nationella lagen. 

Det är ett beslut från EU brukar det heta, men varifrån beslutet verkligen kommer ifrån är ofta oklart. Olle Ludvigsson, parlamentariker (S) menar att bevakningen sker informativt när det hänt någonting stort men att den då är alldeles för kortfattad för att skapa ett vidare intresse för de viktiga frågorna och beslut som påverkar oss i vår vardag oavsett om vi bor i Bryssel eller i Göteborg. 

Samtidigt som rapporteringen ska ske så snabbt som möjligt för att nyheterna ska bibehålla ett nyhetsvärde så måste rapporteringen ske på ett objektivt sätt. Något som de svenska utrikeskorrespondenterna varit dåliga på, i alla fall om man ska tro vad Olle Ludvigsson säger. Han menar att de svenska journalisterna som är satta att bevaka EU oftare beskriver EU kritiskt snarare än objektivt och granskande. 

Förutom att nyhetsvärdet ska vara så aktuellt som det bara går så har de svenska utrikeskorrespondenterna, i jämförelse med kollegorna ifrån andra medlemsländer, mindre tid i TV och Radio. Den begränsade tiden har i sin tur lett till korthuggen nyhetsbevakning. Med mer tid i TV skulle allmänheten ges en större kunskap om EU och om hur EU:apparaten fungerar.

Vill du veta mer om jobbet som journalist och hur det är att arbeta som utrikeskorrespondent? Då ska du ta chansen att lyssna till Johanna Johnsson. Hon är journalisten som har haft Europa som arbetsplats under två år när hon arbetade som korrespondent för SVT i Bryssel. Nu är hon tillbaka i Sverige och besöker oss på Stadsbiblioteket.

Välkomen till Stadsbiblioteket Göteborg torsdag 3/3, på Plan 1, kl 10:30 – 12:00. Fri entré!