Facklitteratur

Polanskis liv – en rysare

Publicerat 27 januari 2012 | Av |

Få människor har levt ett så dramatiskt liv som den polske regissören Roman Polanski. Hans våldsamt spännande självbiografi innehåller både sargade minnen från ghettot i Krakow, det glamourösa Hollywoodlivet och Mansonligans bestialiska mord på hustrun.

Roman Polanski upplevde tidigt att han levde i en fantasivärld, vilket kanske också räddade honom under de svåra åren då hans judiska familj placerades i ghettot i Krakow.  Polanskis föräldrar försvann båda ifrån honom under en lång period; hans gravida mor dödades senare i Auschwitz och fadern kunde han till slut förenas med.

Så kommer Polanski in på den väl ansedda filmskolan i Lodz, där han tidigt utmärker sig och gör flertalet skolfilmer. (För 15 år sedan kunde man uppleva en alldeles speciell biostund när hans Tre män och ett skåp visades på Hagabion under filmfestivalen).

Filmklimatet i Polen är under den här tiden mycket stramt; allt filmande är strikt kontrollerat av regeringen och många är de unga som längtar till Väst – Polanski är en av dem.

Så slår han igenom med filmen Kniven i vattnet, hamnar i Hollywood och träffar den vackra modellen och skådespelerskan Sharon Tate. De umgås med Peter Sellers, Warren Beatty och medlemmarna i Mamas and the Papas.

Så inträffar det ofattbara: medan Polanski befinner sig i London under en filminspelning, mördas den höggravida  Sharon och tre vänner hemma i huset i Kalifornien. Mordet är ju, som de flesta känner till, omgärdat av mystik och det har talats om ritualmord, droger och voodoo. Här ger Polanski sin egen bild av händelsen och det tar ett år innan man kan arrestera den beryktade Mansonligan.

Om man kan bortse från en vedervärdig kvinnosyn och tar sig igenom kapitlet om övergreppen (i Jack Nicholsons hus!) på en 13-årig skolflicka utan att tappa besinningen, så är Polanskis självbiografi en nödvändighet för alla som skräckmyst framför Repulsion och Hyresgästen.

Polanski berättar – inbillar jag mig – ärligt i sin biografi förutom om sin framgång, om sina tillkortakommanden, sina kvinnohistorier och sina strider med vänner och arbetskamrater. Under läsningen  går man omkring i en Polanski-värld som man vill stanna i!

Låna boken Polanski hos oss. Underbart lämplig läsning under filmfestivalen.

3 svar till “Polanskis liv – en rysare”

  1. Vadå ”vedervärdig”? Det var en märklig sak att skriva, tycker jag. Billigt. Men boken är riktigt bra, kan rekommenderas.

  2. ”Vedervärdig ”kan kanske te sig som ett starkt ord för en del, men om man som 45-årig man tycker att det är okej att fylla en 13-årig flicka med champagne och sedan göra lite som man vill med henne, så tycker jag nog att mitt ordval var korrekt.