Arrangemang

Detalj ur omslaget till "Brev i april". Modernista förlag.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Poesisamtal

Publicerat 30 januari 2016 | Av |

Lyrik är en försummad konstart som av många anses vara svårtillgänglig, men poesi behöver inte vara svårt och alla kan läsa dikter.

I bibliotekariejobbet betonas ofta läsförståelsen som väldigt viktig, men i poesin behöver man inte alltid förstå för att läsa.

Lyriken ligger nära musiken eftersom den ofta har en rytm. Många pop- och rocktexter är tonsatta dikter. Det finns en hel del inläst poesi på Youtube och Spotify och på Podpoesi.nu finns många svenska dikter inlästa av poeterna själva.

Poesi kan läsas och tolkas på många olika sätt. Texten i sig kan vara meningen. En annan tanke med poesin är att den blir personlig och talar direkt till läsaren. Dessutom finns det enormt mycket rolig poesi.

Genom att samtala om poesi utifrån olika aspekter, författarskap och teman hoppas jag att förståelsen och intresset för poesi ska öka.

Under våren handlar Stadsbibliotekets föreläsningsserie Poesisamtal om dansk poesi. Första tillfället den 4 februari kl 18.00 samtalar vi om Inger Christensen (1935-2009) en av världens främsta poeter, ofta tippad till Nobelpriset. Hennes diktsamling Brev i april har nyöversatts av Marie Silkeberg.

Marie Silkeberg är också den som inleder samtalet genom att berätta om Inger Christensen och Brev i april. Inger Christensen är en presenspoet, det finns en tydlig närvaro i dikten, hon skapar världen i nuet och får ihop nuet med framtiden.

Och det du frågade om,

om spindelns nät,

och regnet som tvättade vattnet,

kanske,

men jag är osäker på

om daggen kan kommas ihåg.

Daggen som om sommaren

fyllde nätet så mjukt

som bara ett under kan göra;

lärde vad arbete var,

att det var så det var,

som ordet dagg,

och om man läste det spegelvänt,

som gud.

 

Poesisamtalet den 3 mars kl 18.00 tar sin utgångspunkt i antologin Nervsystem – ung dansk poesi. Samtalet berör poesidebatten från sommaren 2015 om hur olika svenska och danska debutanter behandlas. Samtalsledare är Jesper Brygger, dansk poet och romanförfattare, som är aktuell med den kritikerhyllade romanen Silfo.

Poesisamtalet den 7 april kl 18.00 handlar om diktsamlingen Det blåser en sol (1979) av Ingrid Sjöstrand. Har dessa klarsynt engagerade feministiska freds- och miljödikter något att säga oss om tiden de skrevs? Samtalsledare är Carina Agnesdotter, filosofie doktor i litteraturvetenskap.

Låna böckerna, läs och var med i samtalet eller kom och bara lyssna.

Kommentarer inaktiverade.