Arrangemang

Från vänster: 1. Daniel Boyacioglu. Foto: Helén Karlsson. 2. Anna-Karin Hellqvist. Foto: Jessica Segerberg. 3. Pär Hansson. Foto: Magnus Liam Karlsson. 4. Signe Gjessing. Foto: Robin Skjöldborg. 5. Ann Jäderlund. Foto: Ulla Montan. 6. Andrés Stoopendaal. Foto: Daniel Wirgård.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Poesidagen 2016

Publicerat 18 november 2016 | Av |

Varje höst arrangerar Göteborgs stadsbibliotek en poesidag i samarbete med Författarcentrum Väst. Det är ett sätt att låta många och olika röster tala. Ingen särskild stil eller skola har företräde, bara väldigt bra poesi.

Anna-Karin Hellqvist

Hellqvist har bott i Biskopsgården och Västra Frölunda och debuterade som nittonåring med Den oslutbara cirkeln. Nu är hon aktuell med Det vita bläcket som är utgiven på eget förlag. Den är en personlig och ibland självutlämnande bok om ofrivillig barnlöshet, klass och femininitet med ett tydligt tilltal om ett uppvaknande.

Vi måste hantera allt som händer oss annars klarar vi oss aldrig

Andrés Stoopendaal

Stoopendaal är verksam i Göteborg och debuterade 2012 med romanen Maskerad som var nominerad till Borås tidnings debutantpris. Nu är han aktuell med en tredje bok En borgerlig entropi, som är en samling av röster, berättelser och händelser som utspelar sig på olika geografiska platser, kulturella referenser blir pusselbitar till jagets sökande efter identitet.

Pär Hansson

Pär Hansson debuterade 1998 med diktsamlingen Ruckel. Kajak är den sjätte samlingen som nu är nominerad till Sveriges Radios lyrikpris. Kajak präglas av ett tydligt naturtema, människa och djur i samklang med varandra och med budskapet att det aldrig är försent 

att plocka upp/en svart sten från åns botten/låta stenen torka/ljusna i handen.

Signe Gjessing

Gjessing kommer från Vesthimmerland, Nordjylland. Hon har i snabb följd givit ut två diktsamlingar: Ud i det u-løse och Blaffende rum nænnende alt. Debutboken belönades med Danmarks största debutantpris, Bodil & Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat. Nu har Ut i det o-lösa kommit i en mycket lyckad svensk översättning av Ann Jäderlund. Det är en säregen, märklig och rolig samling dikter, som kräver en annorlunda läsning; varje dikt bildar sitt eget kosmos så att den som läser

äter dikt och blir/diktfärgad

Ann Jäderlund

Jäderlund debuterade 1985 med Vimpelstaden och startade då en debatt i lyriksverige om kvinnligt och manligt skrivande. Hon skriver med sin egen ton som tilltalar många läsare. Nu är hon aktuell med sin nionde diktsamling Djupa, kärlek, ingen : dikter 1992-2015. Den är i år nominerad till Sveriges Radios Lyrikpris samt Augustpriset. Dikterna uppstår i den inre kroppen, sinnesintryck, bilder, färger (mest vitt) och känslor som tar sig olika uttryck. De abstrakta och konkreta dimensionerna av tillvaron glider in i varandra.

Vad ska/vi göra /med allt det/vi inte vet/Det som inte finns /kryper in i  allting /och tar dess plats/Lupinerna på bordet andas/Det höga gräset har/Vi skurit av

Daniel Boyacioglu

Boyacioglu är aktuell med sin sjätte diktsamling Allt om eld. Titeln säger något om författarens yrke som brandman. Boyacioglu har sedan debutsamlingen 2003 I stället för hiphop kommit ut med fem diktböcker. Allt om eld är en rytmisk diktsamling som belyser såväl dold rasism som maktövergrepp, den brinner som mest när brandmannen inte lyckas släcka kärlekssorgen eller när poeten ifrågasätter integrationen. En diktsamling med lyskraft och värme, en brandfackla i världsmörkret!

Kommentarer inaktiverade.